Saje-saje jer.. menayang menu lauk yang dah tak nampak bayangnya pun.. sebab dah lama masak dan dah habis lama pun tapi baru ni ler dpt download.
Apa pun jamu mata ajelah ya...!
Sebenarnya lama sudah teringin nak mencuba masak 'AYAM CENCALOK' ni tapi tak terbuat jugak sehinggalah baru-baru ni macam mana pun nak cuba juga..
Selain dari ayam cencalok ni... ada sampingan juga yang berkuah iaitu Masak Lemak Sayur Turi + Keledek.
Masakan menu kampungan yang sentiasa sedap lagi menyelerakan dan tak jemu menjengah anak tekak terutama bagi peminat-peminat masakan kampung di luar sana...!
2 gandingan menu yang pasti menyelerakan...! Tak percaya boleh cuba...!!!
Tapi resepi ayam cencalok kita ni.. ikut apa yang ada kat dapur, cuma guna cili kering jer dan mana yang sempat dicapai tapi bagi sesiapa yang teringin nak mencuba bolehlah tengok resepi sebenarnya spt di bawah ni ya.., resepi ni akak ambik dari dapur Nor67
AYAM
CENCALUK
Resipi : CMGebu
sumber : K.Nor@SecubitGaram
Resipi : CMGebu
sumber : K.Nor@SecubitGaram
sumber:
am@serojakitchen
BAHAN-BAHANNYA
:-)8 ulas bawang merah*
3 ulas bawang putih*(*dihiris halus)
600 g dada ayam, potong sedernana kecil
1/2 cawan cencalok, toskan airnya
3 helai daun limau purut
1/2 cawan jus asam jawa
3 biji limau kasturi, ambil jusnya
2 camca besar gula
2 biji cili merah, hiris
2 biji cili hijau, hiris ~ k.nor tambah cili padi sket
8 biji bawang merah*
2 cm kunyit hidup*
3 batang serai, hiris halus*(*dikisar halus)
Garam (jika perlu)
1 cawan air
CARA MEMBUATNYA :-)
Panaskan minyak dalam kuali (anggaran 1 1/2 cawan), goreng hirisan bawang merah
dan bawang putih hingga kuning keemasan. Angkat dan toskan. Keluarkan minyak tadi
dan tinggalkan lebih kurang 1/2 cawan. Tumis bahan2 kisar hingga harum dan
pecah minyak, gunakan api sederhana.
Masukkan ayam, cencalok dan daun limau purut, gaul rata. Masukkan air asam dan
tambah gula dan juga air. Kacau dan biar mendidih. Masukkan sebahagian bawang
merah/putih goreng tadi dan juga hirisan cili merah/hijau. Kacau rata2.
Perlahankan api dan renih hingga ayam masak dan pekat. Akhir sekali masukkan
jus limau kasturi, kacau dan rasa. Jika perlu tambah garam (tapi rasa mat tak
perlu lah tambah garam, sebab cencalok pun dah masin). Hidangkan segera bersama
nasi hangat.
CATATAN MAT GEBU :- Kalau nak pedas cili hijau/merah tu tadi
boleh ditukar dengan hirisan cili padi. Guna udang pun sedap juga, campur
dengan petai....Sesuaikan rasa ikut citarasa individu, kalau tak nak masam, tak
payah letak jus limau kasturi (tapi kurang "kick")....Selamat
mencuba!...
Assalamualaikum Kak Am,
ReplyDeletememang percaya... betapa enaknya menu yang dihidang tu!