Cara2 buat popia basah
Inti dan sambalnya
Celup kejap kulit popia kat air suam, cpt2 angkat dan letakkan atas dulang/pinggan rata kemudian tepek dgn sambal atas kulit popia tu!
Letak intinya & tabur bwg goreng & sapu lagi dgn sambal atasnya dan tabur kacang tanah tumbuk. SIAP..!!! Boleh ler dingap...!
Tiru dari hajar fotopages, t/kasih hajar, akak tepek kat sini pulak ya!
POPIAH BASAH (copy dari : Hajarfotopages)
Bahan2
- kulit popiah (yg biasa tu..)
- sengkuang (sagat/potong kecik2)
- timun sagat halus
- carot sagat halus
- telur rebus hancurkan (akak x ltk)
- kacang tanah - goreng dan tumbuk (beli yg dah siap je..)
- bawang goreng
- taugeh - celur (x ltk juga, x de stok)
Caranya utk intinya
Tumis ngan bawang putih + udang kering + serbuk perasa , masak kejap aje agak2 supaya tak layu sangat (carrot/sngkuang/timun) - ikut apa yg ada pun boleh jugak!
Sambal hitam/sos utk sapuan
cili kering + bawang merah + bawang putih - blend gula merah serbuk perasa - kita ganti ngan sos ikan gula putih sikit petis / otak udang - (petis akak x ltk tapi ltk kicap lemak-manis je..)
- 1. Tumis cili + otak udang + gula merah + gula putih + serbuk perasa (agak2 lee ya) bab nie tak ada sukatan, buat mcm masak sambal lee..
- 2. Dah siap sambal tu sejukkan dulu baru sapu atas kulit popiah dan letakkan semua sayur2 tadi
- 3. Kemudian letak telur rebus, bawang goreng dan kacang tanah - gulung 4. Dah gulung popiah tu sapu sedikit sambal atas popiah tadi....(kita tabur sedikit kacang di atas sambal tu pulak)
Nota Kaki Hajar: Setelah buat beberapa kali popia basah ni, kulit popia tu boleh celup dlm air suam je atau celup dlm air masak sejuk pun takpe...kulit dia tetap lembut dan boleh dibuat sekeping sekeping bukan 2 keping spt yg mula2 kita buat (tambah sikit ya.., tapi andai kata lah trkoyak sikit kulit tu blh lapis dgn satu lagi kira cover lah tu!)
itu bukan mandai2 kakkk. tu namanya kreatif!! klu saya kretif gak, masuk dlm tong sampah lah.hehehe
ReplyDeleteWow, nak popiah basah 4 ketul!!! yummmy! :))
ReplyDeletekak,kulit popia tu akak guna kulit yg readymade tu ke?lame dulu sy pernah cuba buat kulit popia resipi amik kat myr, tak menjadilah...takut hujung jari melecup kene kuali hahahaaaa
ReplyDeletesoklan kiter sama ngan fiza! kulit ready made ker kak?? ker kulit popia yg wat goreng biasa tuh? tk liat ker? amboiii manyak tol soklan! ngeeee
ReplyDeletesalam kak am...amboi rajinnyer buat rojak sendiri...yang ni memang ima suka...tak membazir pulak tu...sampai boleh dibuat popia basah sekali...ima tak berapa suka yang basah2 ni...tp pada org yang suka mesti sedapkan???...
ReplyDelete>>fiza & hana : soalan cepu mas ni! he..he..
ReplyDeleteSebenarnya guna kulit popia biasa2 tu lah cuma dicelup kejap kat air suam dan cepat2 angkat letak atas dulang/pinggan leper buat cam biasa. Tu aje.. instant popia basah! tapi still sedap juga tau!
>>love2cook : 4 ketoi..??? akak cuma buat 3 ketoi je tau! sbb anak2 lebih suka yg goreng!
>>ima: ada saki-baki tu boleh dibuat apa2 yg patut jadi x membazirkan..? cubalah ima.. sedap tau!
Kalau nak makan popia basah pergi belakang Istana Budaya.Ada gerai jual popia basah,kalau rasa sekali nak lagi.
ReplyDelete