

BINGKA PISANG
Bahan2 : (copy dri umah ummi- thanks ya!)
1 sisir pisang kapas ( 10 - 13 biji)-di lenyek mmg byk tau
(kita guna pisang montel je.. yg selalu ada kat umah)
seeloknya lenyek kasar2 sikit, baru nmpak isinya nanti)
1 cwn tepung gandum* (kita add jadi 2cwn sebab guna fresh milk)
3/4 cwn gula pasir*
1 cwn santan* (kita guna fresh milk je..)
1 cwn susu sejat/cair*
1 biji telur*
2 sudu besar butter*
1 cwn tepung gandum* (kita add jadi 2cwn sebab guna fresh milk)
3/4 cwn gula pasir*
1 cwn santan* (kita guna fresh milk je..)
1 cwn susu sejat/cair*
1 biji telur*
2 sudu besar butter*
Cara-Cara:-
Blender semua bahan*
2. Tuang adunan ke dalam mangkuk berisi pisang lenyek dan di gaul rata.
Masukkan ke dalam loyang yang telah dilenser dengan butter
Bakar 180C selama 1 jam api bawah.. or lebih untuk dapatkan kerak yang hebat. (*akak bakar 1 jam dan tambah 15 minit lg dengan api atas n bawah...biar garing sikit)
Sejukkan.. baru di potong.. masuk peti ais lagi bestt..
alamakkk...kak am dh buat dahhh???kitaingat nk buat gak..tp x jumpa2 pisang. hehe..klu kak am telebih lebih pisang, jom ler campak kat sini. lg baik klu campak bingka pisang tu.
ReplyDeleteSedapnyaaaaaa...
ReplyDeleteMalam ni che'Pah gigih skodeng blog cari resepi2 nak buat dgn pisang niha..
pisang byk tak termakan..kena kena cari alternatif yg kreatif bg budak2 dirumah ni makan..
Thanks puan, atas sharing resepi ni..Sedap and terliur tengokkan..yummehhh
Wajib try nih.
Sedapnyaaaaaa...
ReplyDeleteMalam ni che'Pah gigih skodeng blog cari resepi2 nak buat dgn pisang niha..
pisang byk tak termakan..kena kena cari alternatif yg kreatif bg budak2 dirumah ni makan..
Thanks puan, atas sharing resepi ni..Sedap and terliur tengokkan..yummehhh
Wajib try nih.