Hari ni, brekfast dengan pau gebu ewah! macamlah gebu sgt kan.. tapi sebenarnya memang gebu dan sedap je masuk kat mulut. Sebenarnya ini juga salah satu kueh yg paling suka, entahlah kenapa? tapi nmpk pau mesti nak beli punya! Dulu pernah trnmpk kat umah sape taklah ingat pulak. Adoi..memang nak kena marah kot dgn tuan empunya resepi..! sorrylah ya kalau sesapa punya resepi ni, minta ampun..& halalkan ok! Tapi x silaplah dari rumah kakasma agaknya! (x berapa ingat sgt..)
Sebenarnya nak menghabiskan tepung pau yg baru luak sikit je tu! Buat dua jenis inti, kacang merah & daging kisar + kentang. Anak2 siap bawa skolah, masing2 nak lebih.. lantaklah nak hooi..! Janji kenyang dahlah..
Yg seronoknya kejap aje adunan pau ni dah naik menggunung..ingat mulanya nak biar perap lama sikit, tup2 kejap je dah naik!
Sebenarnya nak menghabiskan tepung pau yg baru luak sikit je tu! Buat dua jenis inti, kacang merah & daging kisar + kentang. Anak2 siap bawa skolah, masing2 nak lebih.. lantaklah nak hooi..! Janji kenyang dahlah..
Yg seronoknya kejap aje adunan pau ni dah naik menggunung..ingat mulanya nak biar perap lama sikit, tup2 kejap je dah naik!
Bahan-bahan:
450 g tepung pau
225ml air suam
30 g gula castor
2 sk yis segera
2 sk double acting baking powder
2sb shortening
2sb dough softner
inti (ikut suka) - akak letak kacang merah & inti daging kisar + kentang
Cara-cara
Satukan air suam & gula biar larut
satukan semua bahan kering dlm mangkuk - gaul rata
Buat lubang ditengah, tuang air tadi sikit2 sambil diuli sehingga adunan tak melekit.
(Sekiranya adunan masih melekit, tambah tepung sikit dan uli terus)
Tutup mangkuk dan perap doh selama 1 1/2 jam.
Ambil sedikit adunan (blh gak timbang 40 g) - akak bulatkan agak2 je & dpt 25 biji
Tutup mangkuk dan perap doh selama 1 1/2 jam.
Ambil sedikit adunan (blh gak timbang 40 g) - akak bulatkan agak2 je & dpt 25 biji
Leperkan bebola doh dan isi inti pilihan dan bentukkan bulat semula
Alas setiap pau dgn kertas minyak/daun pisang yg digunting bulat/4 segi
Alas setiap pau dgn kertas minyak/daun pisang yg digunting bulat/4 segi
Susun di dlm loyang dan jarakkan dan biar naik 2 kali ganda.
Kukus pau selama 1/2 jam atau sehingga masak
Kukus pau selama 1/2 jam atau sehingga masak
(kukusan mestilah dipanaskan terlebih dahulu). SIAP..!
"Selamat Mengepau..!! "
mmg nampak gebusss je kak,psttt tidurmu masih dibuai ramekin ke?hihihihi
ReplyDeletekak am..kita pun suka pau gak tp inti kelapa la. nak buat mcm payah aje..so main beli. hehehe..sebenonya malasssss!!!kihkihkihhh
ReplyDeletegebusnyerrr pau akakkk!! tk menggerutu pong!!! jeless nihh!! eh! camne akak wat tk menggerutu tuhh? akak bior lama lam kukusan pehtu br bukak erk?
ReplyDelete>>mimi: tidur dak lagi mimpi sbb dah dpt..! tapi malu2 nak guna dulu cewah! malu2 kucing!
ReplyDelete>>ain : akak x kira apa inti pun janji namanya pau..tapi jgn pau cina dahlah! he..he..
>>hana: tahlah hana, kali ni pau ni ok lak, x mgrutu pulak..(akak kasi foundation sikit!) x delah..cuma tutup je dgn alum. foil, lain petua x delah.. itu je yg akak buat!
memang gebu u. geram, rasa nak picit-picit. gebu macam pipi adibah noor. he he he.
ReplyDelete