Slmt Tengahari semua..? Dah makan tengahari ke belum..?
For lunch today "SAYUR LEMAK PISANG MUDA" dan juga geng2 nya yg lain spt ikan masin, sambal belacan dan ikan caru goreng berlada. Tetapi semua geng2 sayur pisang ni tak berposing sama ya.. kawan2.., sebab tuan rumah terlupa nak snap. Maklum bila dah tengahari cam ni perut pun dah mulalah berkeroncong sakan.. jadi faham2 ajelah ya..! heee..
Sebenarnya sayur lemak pisang muda ni memang favorite cik abg, memang berantu kalau masak lauk ni.., takut nengok dia makan mesti bnyk punya..! (sorry ya.., terngumpat jap..)
Apa pun alhamdulillah.. memang suke nengok dia makan.. berselera sungguh..!
Lama tak masak sayur pisang ni.., favorite sekeluarga..
Disamping tu ada sedikit-sebanyak rencah2 yg diperlukan utk masak sayur pisang muda ni..
Kenalah ada lada kering, bawang, ikan bilis, lada hitam, & juga santan, tapi kalau ada daun selasih campak2kan sekali dlm lauk tersebut, lagilah sedap kerana wangi aroma daun selasih tu.. Lebur semua tu dalam periuk dan didihkan jer.. sambil dikacau ya.., takut nanti lauk kita tu berkepala pula santannya (itu kata org tua2 dulu ler..)
Pisang muda kenalah di siat2 kulit luarnya dan isinya ditumbuk2 sikit agak2 pecah2 sikit dan jgnlah pulak tumbuk sampai hancur ya..! kira tumbuk ala2 sayang gitu.., kemudian direbus terlebih dulu biar empuk pisangnya. Kemudian barulah dimasukan semua bahan2nya dan di didihkan sehingga masak.
Alah.. no problemlah.., rasanya ramai puan2 semua dah terror bab masak2 ni.., kejam mata pun semua boleh masak kan..? heeeeeee...
assalam kak, wah sedap menu akak ni...tapi betul la mak saya pun selalu ckp mcm tu...kena kacau selalu.
ReplyDeletelebur semua tu maksudnya blend ke?
ReplyDeletesy tiba2 lapar pulak kt sini. memang nampak sedap la. daun selasih mmg komfem x de ...
nieza : betul tu nieza mak2 kita selalu ckp cam tu..
ReplyDeleteAsmoham : ya.. bahan rencah tu diblend dulu pas tu masakkan semuanya atas api smabil dikacau selalu.