Sejak dua menjak ni masa nak mengadap blog agak kurang sangat, biasalah sentiasa sibuk dgn urusan2 peribadi yg tak habis2. Disamping menguruskan rumahtangga yg perlu didahulukan dan segala-galanyalah..! heee.. (macamlah sibuk sangat kan..?)
Tapi dalam sibuk2 tu sempat juga mengodeh kueh lapis kacang merah ni..
Sebenarnya dah lama sangat nak mencuba kueh ni asyik tak kesampaian aje.. resepinya pun lama dah disimpan, nasib baik ada lagi tu..
Utk pengetahuan kwn2 semua bahawa kueh lapis kacang merah ni sangatlah sedap tau..!
Makan sekeping tak terasa, lagi sekeping.. lagi tak rasa... tambah lagi dan lagi.. hiss.. ni dah melampau benar ni kan.., kang seloyang habis dibuatnya..! heee.. tak adalah cam tu sekali kan..
tapi itu gimik yg benar nak menggambarkan bagaimana sedap sangat kueh lapis kcg merah ni.
Sesiapa nak tahu rajin2kan lah ya mengodeh sendiri kat dapur tu..!
Ayu (s'pore) juga pernah buat kueh lapis kcg merah ni, cantik aje kueh lapis ayu.. tapi akak punya kureng sikit..! Maklum org dah terlebih rajin sangat, itu yg melapis pun besar2 biar cepat siap. Walau apa pun rasanya tetap ada..! Anak2 pun menyukainya sesangat...
Jadi resepi ini pun copy dari rumah Ayu.. T/kasih ayu..!
********************************
KUEH LAPIS KACANG MERAH
(sumber : myresepi)
copy: curlybabesatisfaction.blogspot.com
1 cwn tepung gandum
1 cwn tepung beras
200ml santan - (guna santan kotak 'KARA')
secubit garam
3/4 cwn gula (akak guna ½ cwn aje)
400g pes kacang merah
1 cwn air panas (utk larutkan gula)
3 cwn air biasa
pewarna merah & kuning
CARANYA
Larutkan gula dgn 1 cwn air panas. Masukkan santan & 3 cwn air.
Masukkan tepung & kacau hingga sebati. Tapis adunan supaya tidak berbintil
Bahagikan adunan kpd 3 bahagian
1) Titik-kan pewarna merah
2) Campurkan dgn pes kacg merah & dikacau sebati
3) Titikkan pewarna kuning
Panaskan periuk kukus biar betul2 panas. Sapukan loyang dgn minyak masak supaya kueh tak melekat pada loyang.
Masukan ½ drp adunan dgn warna merah ke dlm loyang dan kukus selama 5 minit.
Masukan pula adunan ke 2 (yg dicampur pes kcg merah) kukus lagi 5 minit
Masukkan pula adunan berwarna kuning dan kukus lagi 5 minit
Ulang semuanya sehingga selesai dan akhir sekali kukuskan lagi selam 30 minit.
*Biarkan kueh betul2 sejuk baru boleh dipotong
* Tutup kukusan hendaklah dibalut kain supaya air kukusan tidak menitik atas adunan
Assalam kak Am, wah cantiknya lapisan kuih tu kak...ceria colour tu...sure sedap ni kan..:)
ReplyDeleteamboi kak am... cantiknyer... kuih tu... tak berkelip mata melihat... sampai kena pakai teropong... sukanyerrrr...
ReplyDeletekak kalau ita mau seloyang pun tak terasa kak... kurang2 2 loyang... hihi
>>nieza: w'salam nieza, itu mmg kaler yg disrankan oleh pnyumbang resepi, akak x ubah apa2 pun ikut bulat2 jer..
ReplyDelete>.azlita: dashat tu ita, sampai guna teropong lagi, jgn teropong kat lain dah ler ya..! heee..
Assalam kak Am,
ReplyDeleteCantik dah lapisan akak tu!!..Kuih lapis ni, my mum pun suka..thanks kak sudi cuba..walaupun recipe bukan kita punya..hehehe..
kak am, jemput2 kupang tu sedap tau kak..
hari tu kita bawa sikit kerumah akak ni, akak pulak sibuk..kita balik ajelah makan kasi habis..
dah masuk entry pun..
thanks kak!!creatip akak nilah!!