Buat KEK OREN MARBLE ini, sebenar asalnya ialah dari KEK BUTTER OREN BIJI POPI BIRU sumber dari Noraini Zakaria, utk hidangan Aidil Adha semalam tapi memandai mengolah sendiri dan dijadikan marble pulak. Maaf ya tuan punya resepi.
Utk pengetahuan semua kwn2.., kek ni mmg sedap & lembut sangat. Bertambah sedap lagi bila dimarblekan dengan coklat, sehinggakan sekejap aje dah licin, alhamdulillah..!
*************************************
Utk pengetahuan semua kwn2.., kek ni mmg sedap & lembut sangat. Bertambah sedap lagi bila dimarblekan dengan coklat, sehinggakan sekejap aje dah licin, alhamdulillah..!
Sehinggakan si kakak amalina tak dapat merasa sbb dia sibuk2 sehinggakan terlupa nak makan kek ni.. itu yg dia merungut sorang2..! kesian pulak.. nampaknya kenalah buat lagi nanti sbb ada yg semacam x puashati sangat & galat x dapat menjamah kek ni.
*************************************
KEK OREN MARBLE
Kek Mentega Oren Biji Popi Biru
(sumber: Noraini Zakaria)
Bahan-Bahan:
250 g Mentega
200 g Gula Castor
*220 g Tepung Kek - (akak guna tpg superfine)
*1 sudu teh serbuk penaik (* diayak bersama)
4 biji telur Gred A
2 sudu teh emulco oren - (tukar kpd coklat emulco)
3 sudu besar jus sunquick - (akak perah oren sunquick bersama sedikit parutan kulit oren)
20 g biji popi biru - (x letak)
Cara-cara:
1. Griskan acuan 9" dan lapik dgn kertas serap minyak. Panaskan ketuhar pada suhu 180 C.
2. Satukan mentega dan gula kastor. Pukul hingga kembang.
3. Masukkan telur sebiji-sebiji sambil dipukul hingga sebati.
4. Kemudian masukkan bahan (A) sedikit-sedikit sambil dikacau.
5. Seterusnya masukkan emulco oren, jus oren dan biji popi biru, gaul hingga rata.
6. Tuang adunan ke dlaam acuan, bakar selama 1 jam.
7. Sejukkan dan hidang.
(sumber: Noraini Zakaria)
Bahan-Bahan:
250 g Mentega
200 g Gula Castor
*220 g Tepung Kek - (akak guna tpg superfine)
*1 sudu teh serbuk penaik (* diayak bersama)
4 biji telur Gred A
2 sudu teh emulco oren - (tukar kpd coklat emulco)
3 sudu besar jus sunquick - (akak perah oren sunquick bersama sedikit parutan kulit oren)
20 g biji popi biru - (x letak)
Cara-cara:
1. Griskan acuan 9" dan lapik dgn kertas serap minyak. Panaskan ketuhar pada suhu 180 C.
2. Satukan mentega dan gula kastor. Pukul hingga kembang.
3. Masukkan telur sebiji-sebiji sambil dipukul hingga sebati.
4. Kemudian masukkan bahan (A) sedikit-sedikit sambil dikacau.
5. Seterusnya masukkan emulco oren, jus oren dan biji popi biru, gaul hingga rata.
6. Tuang adunan ke dlaam acuan, bakar selama 1 jam.
7. Sejukkan dan hidang.
* akak asingkan sedikit adunan & dicampur dgn coklat emulco utk dimarblekan
No comments:
Post a Comment