Mula2 trnmpk kat rumah Ayu-S'pore, terus trtarik dan cpt2 masuk list nak buat gak sbb ada red bean, kita mmg suke sgt kueh-mueh yg ada red bean ni..! Tapi x brkesempatan jugak nak buat sehinggalah lepas sorang.. sorang geng2 lain dah mencuba. Smalam nmpk kat rumah mamafami, gebu sungguh red bean cake mama. Smangat mula brkobar lagi, ni x boleh jadi mesti try jugak. Ni yg jadi ni.., projek malam2 buta..! Dahlah tu.., jadi merekah pulak atasnya, x tahulah tang mana silapnya..!
Tapi kita x ada acuan yg comei2.., jadi sumbat aje dlm mould yg besar gedabak ni..! itu yg jadi cam gunung lambak.., selambak gitu..! Lepas tu, boleh silap pandang ada trsilap sikit kat sukatan resepi tu, jadi nmpk x segebu macam org lain punya. Tapi dari segi rasa mmg best dan sedaplah kat tekak akak. Memang x rugi mencuba w/pun projek malam2 buta ni ha..
Letak inti red bean tu 2 lapisan tapi bila siap dibakar, intinya nmpk seciput jer.. sbb kek ni naik menggunung..! Apa pun tetap sedap...!!!
TQ kpd ayu yg sudi berkongsi resepi ni.., (tengoklah ayu cake akak selambak jadinya..!)
Letak inti red bean tu 2 lapisan tapi bila siap dibakar, intinya nmpk seciput jer.. sbb kek ni naik menggunung..! Apa pun tetap sedap...!!!
TQ kpd ayu yg sudi berkongsi resepi ni.., (tengoklah ayu cake akak selambak jadinya..!)
RED BEANS CAKE
Ingredients:-
30 acuan bunga
300g pes kacan merah
7 biji telur
300g gula -saya gunakan 210g aje
2 sudu besar madu
350g tepung gandum
50g tepung jagung
25g ovalette
2 sudu kecil baking powder
90ml air
1 sudu kecil esence vanilla
100ml minyak
50g hirisan badam
Method:-
Sapukan minyak kedalam acuan bunga dan letak 1 sudu kecil pes kacang merah didalamnya. Pukul telur, gula dan madu selama 2 minit. Masukkan tepung gandum, tepung jagung, ovalette dan baking powder dan pukul hingga gebu. Masukkan air dan vanilla esen. Kacau rata then alihkan mangkuk. Tuangkan minyak dan kacau menggunakan tangan. Tuangkan adunan kedalm acuan bunga dan hiaskan dengan hirisan badam. Bakar didalam oven selama 20 minit dengan 175C.
(Sources:- Local Kueh-Joy Of Cooking)
**Inti Kacang Merah - akak pun guna yg beli siap jer..!
salam kak am,
ReplyDeletewalaupun naik menggunung, ia tetap menawan kak. geram nak rasa sekeping!