30 October 2009

LAKSA-LAKSAM

Teringin nak buat laksam ni dah lama dah pun tapi tak terbuat-buat lagi. Nasib baiklah time raya ari tu, dpt gak makan laksam kat umah Nkpp(yatie) kira 1st time makan..! okey sedap..
Nak try buat laksam sbb cik abg tu mmg suka benda2 cam ni.. specis mee/laksa/laksam mmg favorite dia. Tapi nak ngukus satu2 laksam tu yg x confident tu! Lagi satu, x sempat pun ya..
Pas tu, nmpk kat umah Nor67 (Nor lagi..? tiru kejap ye nor..) dia guna laksa je.. tu yg cubalah buat kebetulan stok laksa mmg sentiasa ada kat umah. Ikan pun dah ready je menunggu.. apalagi menjadi jugalah.. tapi nama tu trpaksa kena tukar jadi LAKSA-LAKSAM! (dah jadi rojak dah.. ada kena marah dgn sesape ni..! Ampun...) sbb guna mee laksa tapi pakai kuah laksam! betul ke tu..???
Laksa-laksam ni utk brkfast pagi tadi.. wah! bukan main sonok & selera lagi cik abg makan. Favorite dialah katakan....! Tapi kite x ltk bnyk ulam-ulaman sbb kat umah ni ramai yg x baper suka trmasuklah si tukang masaknya. Cuma ltk timun, daun kesum dan carrot je..! Lupa lak, sambal belacan pun trlupa nak posing sama... dah siap tumbuk dah last2 alamak! trlupa pulak, x pelah ya! Belacan yg seketul tu pun x letak, sbb x retilah nak makan cam tu.. (jakun sikit kot!) Kira yg tu jelah..ikut tekak sendiri2 je..!

Alamak tumpang copy lagi nor.. sorry ya nor, tumpang lalu jap nak mngopy ni!

LAKSA KUAH PUTIH (copy drp Nor67)
1kg laksa ~ atau boleh diganti dgn laksam
3/4 cawan santan fresh
800 - 900ml air
3 ekor ikan ~ boleh guna ikan selayang/ikan lolong (kite ltk 1kg ikan kembung)
1sudu besar lada hitam ~ boleh tambah jika nak lebih pedas
2 - 3 bj bawang merah
secubit belacan
garam
2 sudu besar jus limau nipis (x letak)
ulam2an ~
(terpulang pd stok/citarasa masing2timun batang~dipotong cam batang mancis/diricih)
daun ulam raja ~ dihiris halus
daun kesum ~ dihiris halus
pucuk ketereh@jambu golok@gajus
daun serai kayu~ dihiris halus
kacang panjang ~ dipotong
kobis ~ dihiris halusdaun kemangi/selasih ~ dicarik2kan
bunga kantan ~ hiris halus
bahan sampingan belacan
cili mesin/tumbuk

6 comments:

  1. Klu kuah lemak ni laksa kelate kan??? Sedap ni mkn ngn sambal lada kering goreng....yummy yummy

    ReplyDelete
  2. sedap laksam ni. sy sudah jatuh cinta ngan rasanya!!!

    ReplyDelete
  3. kak sedapnya laksam tuh..meh nak rasa..kt umah kita xde sape yg suka laksam, tu yg malas nk buat tuh..mintak kat akak je lah hehee

    ReplyDelete
  4. salam...wah!!!yang ni memang ima suka...dah lama betul tak buat laksa ni...rindunyaaa nak balik kg.

    untuk pengetahuan am...kalau kat kelantan,macam ni rupa dipanggil laksa...dan kalau 'laksam'pula tepung yg dibancuh,dikukus,digulung dan juga digunting. itulah dia yg membezakannya...kuahnya tetap sama...hehehe

    ReplyDelete
  5. am .. laksa kat ganu ni mmg org makan dgn 2 jenis kuah.. satu kuah putih (mcm kuah ni) dan satu lg kuah masak (campuran rempah2 dng santan dan bahan2 lain. laksam lak (yg jenis bulat2 cam telur dadar dipotong tu)mmg kuah dia kuah putih ni gak. mmg menggunakan kuah yg sama :)

    ReplyDelete
  6. Kite pun kalo makan laksam ni suke kuis2 sayur letak tepi.hehehe

    ReplyDelete