20 October 2009

BINGKA UBI PANDAN & KUEH BIDARAN

Minggu ni minggu ubi tau, sebabnya kejap lagi brderet menu yg berkaitan dgn ubi! Sebabnya lagi (bnyk na sebab..) last week adik ipar hantar ubi kayu bnyk sgt jadi segala jenis menu ubi yg dibuat! Jgn trperanjat lak semua2nya ubi..ubi..!
Mulanya nak buat talam ubi yg kaler coklat & putih tu tapi kes cari resepi tah mana letak akhirnya buat jelah.. bingka ni, cuma tukar kaler hijau sebab letak pandan emulco. Resepinya pulak dari MYR tapi lupa nama pengirimnya, nanti akak cari dan tepek kat sini ok.
BINGKA UBI PANDAN
(resepi ni x ingat ambik dari mana, sesape yg brkenaan sorry ya..)
BAHAN
1 kg ubi kayu
1 ¼ cwn gula pasir
2 ¼ cwn santan pekat
1 sk garam
sagu dari ubi tersebut
1sb pandan emulco
CARA
Ubi di bersihkan, kemudian disagat/parut atau boleh juga diblender
Perah ubi dgn kain kasa bersih utk mngeluarkan airnya (toskan kat tapis pun ok)
Tuangkan air perahan perlahan-lahan dan kita akan dapati sagu ubi
Campurkan ubi yg telah disagat tadi, sagunya, gula, garam dan santan gaul sebati
Masukkan 1 sudu makan pandan emulco - digaul rata.
Tuangkan adunan tersebut dlm loyang yg telah disapu dgn minyak/butter
Bakar dlm oven 180C sehingga masak/kekuningan

Aha.. yg ni pulak bukannya buah melaka/onde2 tau tapi namanya Kueh Bidaran. Tak pernah makan/buat lagi sebelum ini tapi ronda2 kat umah azita trnampak kueh ni, jadi terus nak mencuba lagi pun sementara stok ubi tengah bnyk kat umah, menjadilah jawabnya..!
Tapi akak buat inti kelapa (berprisa durian) balance dari inti tempohari, okey jugak.. sedap!
Ita, kite tumpang copy je tau..! thanks atas resepi yg disiarkan.

KUEH BIDARAN UBI
Bahan-bahan :

½ kg ubi kayu – diparut / dikisar dan ditoskan
½ cawan gula kastor
Kelapa parut secukupnya – digaul dengan sedikit garam
Inti kacang merah secukupnya
Sedikit pewarna mengikut citarasa sendiri

Cara-cara :
Panaskan kukusan.
Gaulkan ubikayu bersama dengan gula hingga sebati.
Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian mengikut bilangan warna yang hendak digunakan.
Titiskan pewarna dan gaulkan hingga warna sekata.
Bulat-bulatkan inti kacang mengikut saiz yang disukai.
Kepal-kepalkan adunan ubikayu tadi mengikut saiz yang disukai
(saiz mesti sesuai dengan saiz inti kacang merah tadi).
Leperkan sedikit dan letakkan inti kacang merah ditengah-tengah. Tutup semula inti dengan lebihan adunan tadi (macam buat buah Melaka).
Kepal2kan adunan tersebut untuk memastikan ianya mampat bersama inti.
Golek2kan di atas parutan kelapa dan susun dalam loyang pengukus.
Kukus hingga masak (mengikut saiz adunan).
Siap untuk dihidangkan.

Nota Azita: Pada sesiapa yang tak suka inti kacang merah, boleh juga diganti dengan inti lain.Emak saya juga gunakan adunan ubikayu yang berlainan warna sebagai intinya. So, kat luar ubikayu, kat dalampun ubikayu jugak. Lagi sedap...!!!

2 comments:

  1. sy suka mkn bingka ubi. ada sekali tu beli la ubi nk buat, dh beli ubi, penyakit mls pulak datanggg...last2 masuk tong je ubi tuuuu!!! teruk betul la sy ni!!

    ReplyDelete
  2. >>ain: akak pun suka kueh dari ubi ni, ada masa akak pun malas gak..tengok angin jugak ni!

    ReplyDelete