Akhirnya dpt gak buat cok bantal ni.. hana & ummi pun ada buat. Tapi cok bantal ni x jadi bantal peluk atau pun bantal kepala.. rasanya x de rupa bantal pun! sebabnya buat pagi tadi utk brekfast jadi agak kelang-kabut nak cepat, ada pjg ad pendek, gemok ada, kurus pun ada.. (segala saiz ada!) tak kiralah x jadi bantal x pelah.. janji dpt merasa. Cicah dgn sambal tumis ikan bilis, hai! memanglah sedap... rasanya lain kali blh buat lagi.
Ummi kita copy resepi cok bantal tu tau.. (tq ummi & penyumbang resepi) tapi resepi sambal tumis ikan bilis tu..kita ikut resepi sendiri je!
COK BANTAL
Bahan-bahan:-
3 cawan tepung gandum - diayak
2 sudu teh yis
3 sudu teh garam
3 sudu besar gula halus
3 sudu besar butter / margerin (suhu bilik)
1 biji telur
¼ cawan air ( tambah@kurangkan bergantung doh)
Cara-cara (UNTUK COK BANTAL):-
Campurkan semua bahan-bahan kecuali air dan kacau. Masukkan air sikit-sikit sambil uli doh.Uli sampai sebati dan licin.Tutup mangkuk doh dan perap selama 30 minit. Canai setebal 1 cm dan potong ikut pattern yang anda suka. Goreng dalam minyak deepfry yang telah dipanaskan sampai warna keemasan..nampak garing..SIAP!
Bahan2 Sambal Tumis -(Resepi sendiri)
100 - 150 gm ikan bilis (dibasuh dan ditoskan)
70gm lada kering (60-70 tgkai)
1 labu bawang besar (dimayang)
6 ulas bwg merah + 1 biji bwg besar (blend)
(bnyk bawang lagi sedap..)
4 ulas bawang putih (blend)
1 inci belacan (blend)
sikit air asam jawa (lebihkan kalau suke masam)
Garam dan Gula secukupnya
SAMBAL BILIS :-
(ikan bilis digoreng dulu hingga garing)
Tumiskan bahan blend hingga garing
masukan gula, sambil dikacau
Biarkan bahan tumis hingga naik minyak.
masukan garam & air asam jawa.
kemudian masukan ikan bilis & hirisan bawang.
(rasa gula & garam cukup rasa kalau kurang blh tambah)
Agak bawang layu sikit, tutup api.. siap!
(kalau suka bawang boleh juga digoreng dulu)
*Masak sambal bilis dulu supaya boleh nikmati cok bantal panas-panas.
COK BANTAL
Bahan-bahan:-
3 cawan tepung gandum - diayak
2 sudu teh yis
3 sudu teh garam
3 sudu besar gula halus
3 sudu besar butter / margerin (suhu bilik)
1 biji telur
¼ cawan air ( tambah@kurangkan bergantung doh)
Cara-cara (UNTUK COK BANTAL):-
Campurkan semua bahan-bahan kecuali air dan kacau. Masukkan air sikit-sikit sambil uli doh.Uli sampai sebati dan licin.Tutup mangkuk doh dan perap selama 30 minit. Canai setebal 1 cm dan potong ikut pattern yang anda suka. Goreng dalam minyak deepfry yang telah dipanaskan sampai warna keemasan..nampak garing..SIAP!
Bahan2 Sambal Tumis -(Resepi sendiri)
100 - 150 gm ikan bilis (dibasuh dan ditoskan)
70gm lada kering (60-70 tgkai)
1 labu bawang besar (dimayang)
6 ulas bwg merah + 1 biji bwg besar (blend)
(bnyk bawang lagi sedap..)
4 ulas bawang putih (blend)
1 inci belacan (blend)
sikit air asam jawa (lebihkan kalau suke masam)
Garam dan Gula secukupnya
SAMBAL BILIS :-
(ikan bilis digoreng dulu hingga garing)
Tumiskan bahan blend hingga garing
masukan gula, sambil dikacau
Biarkan bahan tumis hingga naik minyak.
masukan garam & air asam jawa.
kemudian masukan ikan bilis & hirisan bawang.
(rasa gula & garam cukup rasa kalau kurang blh tambah)
Agak bawang layu sikit, tutup api.. siap!
(kalau suka bawang boleh juga digoreng dulu)
*Masak sambal bilis dulu supaya boleh nikmati cok bantal panas-panas.
rajinnya kak ammm..ada laksa, ada cok bantal. meh hantar sini sikit ler.
ReplyDelete>>ain: x lah rajin ain..yg request kat umah ni ramai..tukang buatnya sorang je!
ReplyDelete