

Bahan2nya:
175 gm tepung roti
25 gm whole-wheat flour (x letak guna tepung roti)
10 gm gula halus
3 gm dry yeast
2 gm butter
3 gm garam
130 ml air/fresh milk
6 batang sosej
1 biji telur (utk sapu)
Cara2nya:-
1. Masukkan semua bahan ke dlm breadmaker. Setkan utk buat doh. ON!
ATAU masukan semua bahan ke dlm mangkuk dan digaul/diuli rata hingga
x lekat dijari.
2. Keluarkan angin dn bahagikan kpd 6 bahagian. Buatkan bentuk bulat dan
rehatkan selama 10-15 minit.
3. Sementara itu rebus sosej sekejap dan ditoskan
4. Ambil 1 doh roti, buat bentuk panjang lebih kurang 20-30cm dan lilitkan
pada sosej. Buat sampai habis.
5. Rehatkan roti sehingga 2x ganda sebelum bakar.
6. Sapukan roti dgn telur & ditabur sedikit bijan (kalau suka) dan bakar pada
6. Sapukan roti dgn telur & ditabur sedikit bijan (kalau suka) dan bakar pada
suhu 180C selama 12-15 minit atau hingga masak.
berpintal2 rotinya!!!
ReplyDelete