Yg bestnya sambal belacan-lah.. x de x sedap rasanya dan macam x sempurna rasanya.
Bahan2 :
1 pkt laksa/1 kotk spageti (direbus hingga lembut & titiskan sikit minyak)
1kg ikan kembong/tenggiri /parang
(ikan direbus kejap & diambil isinya & diblender, air rebusan diambil juga)
(kalau nak lagi sedap blh tambah sedikit isi udang juga direbus & diblender)
1 biji kelapa (ambil santannya)
4-5 kpg asam gelugor/asam keping
sedikit garam & minyak (utk. tumis)
3sb kerisik & 2sb rempah kari ikan
Bahan Diblender(*)
10-15 tgkai lada kering
2 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
2 btg serai
1" lengkuas, 1" halia & 1/2" kunyit
Bahan Hiasan
2 biji timun
(timun dimayang halus, senang guna alat sagat)
4 tgkai daun kesum (dimayang halus)
4 tgkai daun selasih (dimayang halus)
5 biji limau kasturi (dibelah dua)
sedikit taugeh
1 biji bawang besar (dimayang halus)
Sambal Belacan
5-6 biji cili merah + 3-4 biji cili padi
(kalau suka pedas blh tambah)
2-3" belacan
(belacan dibakar/goreng dulu dgn sedikit minyak)
*semua bahan diatas dblender/tumbuk
Caranya
Tumis bahan2 yg diblender(*) dgn sedikit minyak, masukkan rempah kari (dibancuh dgn sedikit air dulu) dan biar garing. masukan kerisik, isi ikan bersama airnya dan juga santan. masukan pula asam gelugor & garam. Biar hingga mendidih dan sambil dikacau. Bila dah rasa garamnya tutup api dan siap.
Hidangan
Laksa dihidang dgn hirisan timun, sedikit hirisan daun kesum & daun selasih, taugeh, & hirisan bawang. Masukkan kuah laksa dan diperah limau kasturi dan digaul rata dgn sedikit sambal belacan. Siap boleh makan..!
(ada juga yg suka letak lobak asin yg hancur)
sedapnya kak am. teringat pulak kuah laksa johor sy yg dlm fridge tu. dulu buat mmg saja buat lebih2. boleh stok!!
ReplyDeletesedapnya kak sy pun dah plan nak cuba bilala tu ek
ReplyDelete>> ain: ha..stok tu, baik selongkar cepat..nanti leh-lah makan!
ReplyDelete>>mimi: trylah mimi..akak dah selalu gak baut laksa penang so mimi buatlah laksa johor pulak! seimbang gitu..
eeeeeeeee sukernyerrrrrrr laksa johorrrrrrrrr!!! peberet zaman berzamann!! hehehe.. alaa nk mintak mesti dh abesss!! kan k.am kannn!
ReplyDelete