11 August 2009

LAKSA JOHOR

Menu brbuka semalam, plan asalnya nak buat laksa penang, on the way balik keje citer kat hb nak buat laksa penang je.. tiba2 dia kata buatlah laksa johor. Lah pulak.. kononnya nak mudah sikit tapi x pe-lah , on the way balik tu, singgah kedai cuma beli serai/langkuas & limau kasturi je, sebab bahan lain semua dah ada. Kenalah tukar plan dari Penang x jadi pergi ke Johor pulak. Sebenarnya nama laksa2 ni memang favorite hb x kiralah laksa apa pun.. tapi yg paling dia suka Laksa Johorlah.. mungkin sebab lemak2 gitu kot.. sebab ada santan. (memang bnyklah lemak..!) Sesiapa yg biasa makan Laksa Johor jgn heranlah ya.. sebab bahan hiasan laksa ni benarnya x complet sebab kat umah ni memang x suka bawang potong & taugeh mentah. Sebab tulah x letak pun so macam janggal je kan!

Yg bestnya sambal belacan-lah.. x de x sedap rasanya dan macam x sempurna rasanya.

Bahan2 :
1 pkt laksa/1 kotk spageti (direbus hingga lembut & titiskan sikit minyak)
1kg ikan kembong/tenggiri /parang
(ikan direbus kejap & diambil isinya & diblender, air rebusan diambil juga)
(kalau nak lagi sedap blh tambah sedikit isi udang juga direbus & diblender)
1 biji kelapa (ambil santannya)
4-5 kpg asam gelugor/asam keping
sedikit garam & minyak (utk. tumis)

3sb kerisik & 2sb rempah kari ikan

Bahan Diblender(*)
10-15 tgkai lada kering
2 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
2 btg serai
1" lengkuas, 1" halia & 1/2" kunyit

Bahan Hiasan
2 biji timun
(timun dimayang halus, senang guna alat sagat)
4 tgkai daun kesum (dimayang halus)
4 tgkai daun selasih (dimayang halus)
5 biji limau kasturi (dibelah dua)
sedikit taugeh
1 biji bawang besar (dimayang halus)

Sambal Belacan
5-6 biji cili merah + 3-4 biji cili padi
(kalau suka pedas blh tambah)
2-3" belacan
(belacan dibakar/goreng dulu dgn sedikit minyak)
*semua bahan diatas dblender/tumbuk

Caranya
Tumis bahan2 yg diblender(*) dgn sedikit minyak, masukkan rempah kari (dibancuh dgn sedikit air dulu) dan biar garing. masukan kerisik, isi ikan bersama airnya dan juga santan. masukan pula asam gelugor & garam. Biar hingga mendidih dan sambil dikacau. Bila dah rasa garamnya tutup api dan siap.

Hidangan
Laksa dihidang dgn hirisan timun, sedikit hirisan daun kesum & daun selasih, taugeh, & hirisan bawang. Masukkan kuah laksa dan diperah limau kasturi dan digaul rata dgn sedikit sambal belacan. Siap boleh makan..!
(ada juga yg suka letak lobak asin yg hancur)

4 comments:

  1. sedapnya kak am. teringat pulak kuah laksa johor sy yg dlm fridge tu. dulu buat mmg saja buat lebih2. boleh stok!!

    ReplyDelete
  2. sedapnya kak sy pun dah plan nak cuba bilala tu ek

    ReplyDelete
  3. >> ain: ha..stok tu, baik selongkar cepat..nanti leh-lah makan!

    >>mimi: trylah mimi..akak dah selalu gak baut laksa penang so mimi buatlah laksa johor pulak! seimbang gitu..

    ReplyDelete
  4. eeeeeeeee sukernyerrrrrrr laksa johorrrrrrrrr!!! peberet zaman berzamann!! hehehe.. alaa nk mintak mesti dh abesss!! kan k.am kannn!

    ReplyDelete