Buat bingka roti sebenarnya (silaplah tertulis puding roti pulak) ni sebab nak menghabiskan stok roti, yg hampir nak expired. sayang pulak kalau nak dibuang sebab baru luak sikit je..kebetulan time tu bnyk pula makanan so roti x laku sangatlah jawapnya. Memang bakar agak garing2 gitu.. baru sedap! tapi rupanya x berapa cunlah kan.. sebab kehitam-hitaman gitu! resepi asalnya letak krimer jagung itu yg buat bertambah sedap mungkin. Tapi akak x letak pun sebab cari punya cari dah habis rupanya stok krimer jagung tu.. namun rasanya tetap sedap juga!
Tengoklah tu.. strukturnya betul2 garing.. nmpk macam nak hitam-legam pulak.
Resepinya pula follow dari Jun yg memang trkenal dgn kerajinannya, spt biasa akak cp je ya.. thanks june!
Bahan-Bahan:
1 buku roti Gardenia/Hi-5 yg pendek (akak lebikan sikit)
3 cawan santan (fresh milk je!)
3 biji telur
1 cawan gula
1sk garam
sedikit esen vanila
kismis secukupnya
1 tin jagung berkrim (x ltk pun)
Cara:
Masukkan roti, santan, gula, telur, garam, esen vanilla di dalam mangkuk. Biarkan direndam lebih kurang dalam 5-10 minit untuk sebatikan. Jika suka roti hancur, bolehla di kacau adunan yang dicampur agar roti sedikit hancur. Ikut citarasa anda. kemudian masukkan jagung dan kismis, kacau sedikit untuk sebati. Kemudian sapukan mentega atau marjerin di dalam loyang, masukkan adunan ke dalam loyang. cubit sedkit mentega dan letakkan di atas serata bingka roti sebelum dibakar. bakar di dalam ketukar menggunakan 190'c samapai masak. Saya suka sampai garing
Tengoklah tu.. strukturnya betul2 garing.. nmpk macam nak hitam-legam pulak.
Resepinya pula follow dari Jun yg memang trkenal dgn kerajinannya, spt biasa akak cp je ya.. thanks june!
Bahan-Bahan:
1 buku roti Gardenia/Hi-5 yg pendek (akak lebikan sikit)
3 cawan santan (fresh milk je!)
3 biji telur
1 cawan gula
1sk garam
sedikit esen vanila
kismis secukupnya
1 tin jagung berkrim (x ltk pun)
Cara:
Masukkan roti, santan, gula, telur, garam, esen vanilla di dalam mangkuk. Biarkan direndam lebih kurang dalam 5-10 minit untuk sebatikan. Jika suka roti hancur, bolehla di kacau adunan yang dicampur agar roti sedikit hancur. Ikut citarasa anda. kemudian masukkan jagung dan kismis, kacau sedikit untuk sebati. Kemudian sapukan mentega atau marjerin di dalam loyang, masukkan adunan ke dalam loyang. cubit sedkit mentega dan letakkan di atas serata bingka roti sebelum dibakar. bakar di dalam ketukar menggunakan 190'c samapai masak. Saya suka sampai garing
tu hari kan kak..sy buat gak bingka ni, tapi terhangus la pulak, terset api oven atas bawah. maka masuk tong sampah le bingka roti tu.huwaaa!!!
ReplyDeleteLama tak makan rasa teringin la pulak... potong kicik2 tue senang nak ngap tue..:)
ReplyDeletesuka sangat2 bingka roti ni.org utara pggil (bengkang).Nak cuba wat la nanti,harap2 jd leh post kt fb nanti.^_^
ReplyDelete