21 January 2012

CELUR PUCUK UBI & SAMBAL KACANG


Pucuk Ubi Celur & Sambal Kacang

Menu tengahri dengan kari kepala ikan sagai & pucuk ubi celur cicah sambal kacang
Lama tak buat pucuk ubi celur macam ni.. selain dari dicicah dgn sambal kacang boleh juga dicicah dengan sambal air asam
Sesekali menjamu selera dgn menu macam ni.. memang menyelerakan..!

Bagi yang ingin mencuba bolehlah intai2 resepi dibawah ya...


 Kari Kepala Ikan Sagai


 PUCUK UBI CELUR & SAMBAL KACANG

1 ikat pucuk ubi (direbus hingga empuk)
Toskan airnya


SAMBAL KACANG
4-5 tangkai lada kering*
1 ulas bawang putih*
(*) Diblender
1 cawan kacang tanah
(digoreng terlebih dahulu & dikisar/tumbuk)

Gula secukup rasa
perahan air asam jawa secukupnya


Caranya
Semua bahan di atas disatukan dan digaul rata letakkan gula secukup rasa
* Kalau agak pekat boleh ditambahkan sedikit air



No comments:

Post a Comment