Pucuk Ubi Celur & Sambal Kacang
Menu tengahri dengan kari kepala ikan sagai & pucuk ubi celur cicah sambal kacang
Lama tak buat pucuk ubi celur macam ni.. selain dari dicicah dgn sambal kacang boleh juga dicicah dengan sambal air asam
Sesekali menjamu selera dgn menu macam ni.. memang menyelerakan..!
Bagi yang ingin mencuba bolehlah intai2 resepi dibawah ya...
Kari Kepala Ikan Sagai
1 ikat pucuk ubi (direbus hingga empuk)
Toskan airnya
SAMBAL KACANG
4-5 tangkai lada kering*
1 ulas bawang putih*
(*) Diblender
1 cawan kacang tanah
(digoreng terlebih dahulu & dikisar/tumbuk)
Gula secukup rasa
perahan air asam jawa secukupnya
Semua bahan di atas disatukan dan digaul rata letakkan gula secukup rasa
* Kalau agak pekat boleh ditambahkan sedikit air
No comments:
Post a Comment