03 May 2011

SINGGANG TUMIS IKAN BHARU


Hari ini layan gambar ajelah ya.., tanpa bnyk bicara & mengomel sakan.
Entahlah... macam malas nak berkata-kata..!
Tapi bercakap jugak ni..? heeeeee...



Lauk yg simple sesimplenya 'SINGGANG TUMIS' sedap sangat jika dijodohkan dgn sambal belacan & nasi panas2. Pasti seperiuk nasi pun tak cukup...
Lauk favorite sekeluarga..., yg bestnya paling ringkas, mudah, senang & pastinya sedap..!

Tadi kata, malas nak cakap tapi macam cakap juga ni..! ini singgang punya pasal-lah ni..!
Resepinya main potong2 & campak2 aje...


****************************************************
SINGGANG TUMIS IKAN BHARU
Resepi: am-flora@serojakitchen

Bahan-bahannya
2 ekor ikan Bharu (yg sedang2 saja..)
{Boleh juga apa2 saja ikan yg disukai..}

Bahan yg dimayang/dihiris nipis
3-4 biji cili padi/cili merah - dibelah 2 pun boleh..
2 biji bawang kecil
1" kunyit hidup
1" halia

Air Asam jawa secukupnya
Sedikit belacan
Garam secukupnya
Perasa (jika suka..)

Caranya
Panaskan sedikit minyak dan tumiskan semua bahan2 yg telah dimayang halus
tumis sebentar sehingga agak kekuningan
kemudian asam jawa& sedikit belacan + air secukupnya - diramas-ramas hingga rata
Lalu tuangkan air asam jawa tadi ke dalam periuk.
(Utk mendapatkan kuah boleh tambah air ikut selera masing2)
masukkan ikan, garam & perasa secukupnya
Biar sehingga mendidih & masak..


No comments:

Post a Comment