30 April 2011

APAM MEKAR SERI KAYA



Ini sebenarnya 'APAM MEKAR SERI KAYA' tapi kalau 2-3 kali pandang pun memang nampak apam tak mekar aje kan..?
Aha.. inilah jadinya.., puas nak suruh apam ni menyengih tapi tak nak juga.. dah 2 kali juga mencubanya tapi masih tak mekar jugak. Memang apalah nasib badan agaknya setiap kali nak buat apam mekar mesti tak semekar yg diharapkan. adalah juga mekar 3-4 biji tapi mekar pun macam nak tak nak jer.., menci betul....!



Sebenarnya resepi apam ni cedok dari dapor 'Kak Patty' suka nengok apam beliau mekar setaman..! Kenapa kita punya macam ni kak..???? hu..hu...


Tapi ada juga yg menyukainya dan mengatakan apam seri kaya ni sedap sebab ada 'kaya' (jem kaya) ya... bukan kaya-raya..! heee...


Jom kita tengok resepinya ya...!
Minta izin letak resepi di sini pulak ya.. Kak Patty

***************************************************************

APAM MEKAR SERI KAYA
(Copy : Pattys'kitchen.blogspot.com)

INGREDIENTS
90 gm screwpine jus / 90 gm jus pandan
240 gm sugar / 240 gm gula
300 gm flour / 300 gm tepung gandum
150 ml fresh milk / 150 ml susu segar
2 eggs / 2 biji telur - Grade A
1 tbsp ovelette / 1 sdb ovelet
1 sdt double action baking powder/ 1 sdt daouble action baking powder
coloring of your choice / warna pilihan anda
Kaya and sifficient cupcakes papers / serikaya dan acuan kertas secukupnya



PREPARATIONS
  1. Combine all ingredients and whisk till fluffy / Campurkan semua bahan dan putar sehingga gebu dan pekat
  2. Spoon mixture in cupcakes tray. / Masukkan sunan ke dalam acuan kertas.
  3. Pipe kaya in the middle of the mixture using pipping bag / Paipkan adunan ditengah-tengah kuih dengan menggunakan beg pipping.
  4. Steam for 5 minutes / Kukus selama 5 minit.
  5. Make sure your steamer is really HOT if you want to have a BIG SMILE. Pastikan kukusan anda betul-betul panas jika anda nakkan APAM yang senyum lebar

6 comments:

  1. Assalamualaikum Am...xpa la x mekar pun, janji sedap..kang mekar sangat2, cepat layu lak...hahahhaa

    ReplyDelete
  2. salam kak..
    gebu betul apam akak..

    comey sangat

    ReplyDelete
  3. assalamualaikum kak,
    nak tanya, berapa lama boleh tahan apam ni kak?

    ReplyDelete
  4. w/pon xmekar mesti sedap cam apam dot3 kan? naik elok :)

    ReplyDelete
  5. assalam kak Am..wah cantik ler apam tu kak..biar ler tk mekar pun janji mkn sodap..hehe

    akak, pasal komen tu jgn risau yer saya dapat komen akak tu cuma saya kena approve dulu sebelum published.

    ReplyDelete
  6. salam kak am... saye ada jugak try resepi apam dot dot ni, tapi kenapa dot dot saye tak jadi ye? diye jadi samaada tenggelam tak nampak kaler or jadi macam bentuk bunga panjang2.. huhu

    ReplyDelete