Assalamualaikum..!
Di pagi Khamis yg hening amacam kalau kita dok bersarapan dengan 2 jenis & gabungan lama & baru. Pasti ada perbezaan dari segi rupa mahupun rasanya kan...? Semua pun dah tahu kan, yg warna hijau tu versi lama & yg warna kuning2 tu versi moden. Jadi sape nak tahu mana yg paling sedap..? Jap eh.. tn rumah kenalah rasa dulu ya..!
Hemmmm.. sedapppppnya..!! kena pulak dgn kopi atau nescafe pagi2 ni.., jawapnya tak siaplah keje2 rumah yg lain asyik dok mengadap kueh cara ni..!
Sebenarnya dah lama dok teringin nak mencuba kueh2 cara ni tak kiralah yg lama ke yg moden. Dua2 dah memikat & meruntun jiwa-raga tapi kadang-kala tu masa & keadaan yg sering tak mengizinkan. Ya ke cam tu..? Alah.. yg benarnya malas aje yg lebih kot..? heee..
(Itulah dia jawapan yg tepat..!)
Tapi.., Ya Allah..!!! nak menyudahkan nya bukan main jenuh lagi. Maklumlah org tak pernah buat kueh cara ni, dahlah tu acuan tu pun lama dok terperap tak digunakan. 1st round tu.., adoii.. biasalah pasti meruntun jiwa juga bila asyik dok melekat walaupun dah disapu minyak terlebih dulu, tapi ini bagi kueh cara lamalah tapi kueh cara moden no problem senang aje keluar dari acuan. Kata org semuanya menuntut kesabaran kalau inginkan hasil yg terbaik kan..? Terbaik ke tu..? Nengok ada yg montot cara tu hitam-legam jer...
Inilah salah satu problemnya walaupun buka api slow aje tapi cepat benar montotnya hitam.., hai.. entahlah..! org tak pakar cam nilah kan..
Tapi.., dari segi rasa memang sedap terutama kueh cara moden tu.., pada tekak kitalahkan... tekak org lain mungkin berbeza pulak. Rasanya lemak2 manis gitu tak payah buh filling dlmnya pun dah sedap, yg sebenarnya sebab akak buh gula lebih sikit kat adunannya.
Sebenarnya bukan tak nak buh inti dalamnya tapi tak sempat sebab kejap bebenar montot cara ni hitam, dahlah panas & berpeluh-peluh dibuatnya. Itu yg malas dok kat tepi dapor lama2..! heee..
Sebenarnya lama dah dok ternampak kueh cara moden ni kat dapor Izah, jdi akak pun copy aje dari dapor beliau, jom kita tengok resepinya. Kuih Cara Lama & Moden.
*************************
KUEH CARA PANDAN (Versi Lama)
Resepi : Dari Dapor Azita
Sumber : Am-flora@serojakitchen
BAHAN2
1 cawan tepung gandum
2 cawan susu segar (akak guna susu cair)
1 biji telur
½ camca teh garam
1 camca teh paste pandan
Gula pasir secukupnya - utk filling
1-2 helai daun pandan - sebagai berus utk menyapu minyak ke aacuan
CARANYA
satukan semua bahan dlm mangkuk kecuali susu segar dan baru dituangkan sikit2 susu sambil dikacau dgn whisk. Pastikan adunan tidak bergentel sehingga susu habis.
panaskan acuan kueh cara/kueh bahulu dgn api sederhana saja
sapukan acuan dgn minyak dgn menggunakan daun pandan tadi
Tuang adunan dlm acuan sehingga agak2 penuh, biarkan sekejap hingga bahagian tepinya kelihatan agak mengeras
kemudian sudukan sedikit gula ke atas setiap kueh tadi dan tutup acuan dgn tudung periuk
Bakar sehingga masak lebih kurang 2 minit
Keluarkan dari acuan menggunakan garpu - (akak guna lidi satay jer..)
Nota(*)
1) Filling gula boleh diganti dgn yg lain spt kaya, b/berry dan sebagainya - ikut selera
2) Selain perisa pandan boleh ditukar dgn perisa/pewarna lain
3) Susu segar boleh diganti dgn susu cair atau pun santan
**************
KUEH CARA MODEN
Resepi : wifemuda@myresepi.com
Copy dari : Izahdaut.blogspot.com
Sumber : Am-flora@serojakitchen
Bahan:
1 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung jagung
4 sudu besar rata gula
1 kecil yis
sedikit garam
250 ml susu cair *saya guna susu segar
2 biji telur
1 sudu kecil essence vanilla* saya add
3 sudu makan butter dicairkan
Sri kaya secukupnya untuk inti
Caranya:
Masukkan semua bahan (kecuali susu, telur dan butter). Gaul sebati.
Kemudian masukkan telur dan susu.
Gaul sebati dan perap selama sejam.
Bila kembang, masukkan butter cair dan kacau perlahan-lahan untuk sebatikannya.
Panaskan acuan cara dan sapukan minyak. Letak adunan dan letakkan inti sri kaya.
Bila masak, angkat dan hidangkan.
kak am...dua2 ira suka.
ReplyDeletesalam kak am, kueh cara tradisi n moden, 2-2 sedap kak..saye x tolak..bolot2-2 skali..ehehe
ReplyDelete