Apa pun sebenarnya dah memang pun, tn rumah ni suke kat menu berasaskan pisang, kebetulan pulak kadang tu ada yg bermurah hati memberikan pisang free jadi apa lagi.. berderetlah menu pisang keluar..!
Saje2 mencuba resepi yg lain pulak w/pun akak memang dah lama suke & berkenan dgn resepi kek pisang sempoi dari sofinar-myresepi.com tapi sesekali kita cuba yg lain pulak.
T/kasih kpd yg empunya resepi, minta izin letak kat sini pulak ya..
Namun spt biasa2 semua dah tahu kan.., memang tetap ada penambahannya.
Akak kasi tambah coklat emulco & capucino dan ditabur dgn coklat chips. Memang meletopsss.. sedap & wangi dgn aroma capucino bercampur coklat.
Tinggalkan sikit aje utk makan anak2 kat rumah dan selebihnya hantar ke rumah mak & makcik2 merasa, ramai kata sedap sb ada rasa capucino+coklat tu..!
Sampaikan balik2 mr hb nak menjamah dah licin.., dimakan bebudak kat rumah ni, x nmpk bayang langsung, kesian mr hb tak merasa, anak2 pulak kalau dh sedap kat tekak dia orang mulalah terlupa org lain, hisssssssss... geram juga sampaikan bapak dia org pun tak menjamah, nasib baik bapak dia org tak lari ke batu-belah batu bertangkup..! heeeeee...
Jom kita intai resepinya ok...
**************************************************
KEK PISANG
- Resepi Asal : Buku Masakan Bake with Yen
- (Copy dari : kaklong69)
200 gm pisang emas dilenyek dulu
150 gm gula kastor
4 biji telur gred b (klu c guna 5 biji)
10 gm ovallate
3 gm baking soda
2 gm baking powder
125 ml susu segar - (akak guna susu cair jer..)
100 ml minyak
secubit garam
1 sudu esen vanilla
CARANYA
pukul hingga kembang dan gebu.
kemudian masukkan pisang lenyek dan esen vanilla.
matikan mixer dan tuangkan minyak serta gaulkan secara manual dengan gunakan spatula.
bakar dalam oven selama 35 minit dengan suhu 180-200 ' c.
Sedapnya tgk kek ni....
ReplyDeletesedapnya..tgk kek....lembut n gebu!
ReplyDeleteakak, saya nak try buat ni..baking powder&bking soda tu agak2 nyer brapa camca teh erk???
ReplyDelete