Itulah bila kita nak dia mekar dia tak mekar2 pun tapi bila kita tak nak dia mekar, bukan main mengembang sakan pulak. Hai.. entahlah ya..! makan ajelah.., apa pun rasa dia tetap sedap sbb ada kombinasi pisang & koko. Tak caye cubalah..!

Inilah dia apam pisang koko yg pernah buat sebelum ini. Cam nilah rupanya, tak lah mekar dan kembang cam yg kat atas tu..! Bulat2 aje... walau apa pun ianya tetap sedap & lembut aje..!
T/kasih kpd tuan punya resepi, minta izin letak kat sini ya..
*****************************
APAM PISANG COKLAT
(Resepi : Noorana - myresepi.com)
Bahan-bahan
2 cwn tepung gandum*
2 sudu makan serbuk koko*
1 sudu teh soda bikarbonat*
1 sudu teh baking powder* (*semua bahan diayak bersama)
1 sudu teh garam
1 cwn pisang emas yang dilecek
1 cwn minyak masak
1 1/2 cawan gula perang
2 biji telur (dipukul)
4sb susu cair - (ini sendiri tambah)
Cara-cara
- Panaskan kukusan
- Masukkan bahan yang telah diayak ke dalam mangkuk.
- Masukkan pula bahan yang tidak diayak ke dalam adunan tadi. Gaul sebati.
- Masukkan dalam acuan kecil atau loyang.
- Kukus selama ½ jam atau sehingga masak.
Balut tutup kukus dgn kain supaya air kukusan tidak jatuh ke dalam acuan semasa mengukus .
Suke suke!!! Looks so moisty! :D
ReplyDeletemenarik tgk apam pisang akak ni....kembang setaman..emmm..sure sedap!!..:)
ReplyDelete