23 November 2010

KUEH KASWI NYONYA

Memang suka sangat kueh kaswi tapi kadang-kala tu nak membuatnya yg agak malas.
Makan dah memang tentunya suke..
Tapi ronda2 blog org tetiba trnmpk pulak kat blog 'resepidaria.com' kaswi nyonya ni, mcm terasa nak makan sangat. Itu yg buatlah juga, tapi spt Daria akak pun letak coffee capucino emulco sebagai tambahan perasanya, memang sedap.. harum wangi aroma coffee capucino tu.. dan sedap juga masuk ke tekak..!
Tak percaya boleh ler cuba sendiri ya..
Resepi dari kak fida@myresepi tapi copy dari blog resepidaria.com
T/kasihnya akak tumpang letak kat sini pulak ya..

**********************************
KASWI NONYA
sumber: Kak fida@myresepi.com
(cp: resepidaria.com)

Bahan-bahan (loyang 11 x 11 inci)

Bahan A
250gm gula pasir (spt Daria akak pun kurangkan kpd 200gm shj)
250gm gula melaka (spt Daria akak pun kurangkan kpd 200gm shj)
600gm santan cair (drp 2 biji kelapa untuk santan pekat dan cair)
1 sk garam
2-4 helai daun pandan-disimpul

Bahan B
140gm tepung beras (cap gajah)
140gm tepung ubi
55gm tepung jagung
600gm santan pekat - (akak guna santan kotak 'KARA')
1 sk rata kapur (yg pekat)
1 sb pewarna choc (akak pun gantikan dgn capuccino coffee emulco)

Cara-caranya:-
Bahan A dimasak sehingga mendidih dan kemudian sejukkan. Tapis.
Bahan B disatukan didalam sebuah mangkuk
Kemudian bahan A dan B disatukan dan digaul rata, tapis kedalam periuk.
Masak adunan sehingga naik wap
tuang kedalam loyang yg disapu minyak dan dipanaskan sebentar didalam kukusan
(Sy guna plastik sebagai pelapik) - akak pun sama..
Kukus selama 30-40 minit
Sejukkan kuih kaswi dulu baru potong
sajikan bersama kelapa parut putih.
Sy kukus sebentar kelapa parut dan kemudian masukkan sedikit garam - gaul rata.

1 comment:

  1. datang nak bagi virus pastry puff kat am.....sedap lah puff tu am...lagi pun senang nak buat..nanti buat tau!

    ReplyDelete