Ada aroma & rasa wangi durian sbb ada ditokok-tambah dgn lempok durian, buat kueh bakar ni utk bawa ke rumah kakak ipar tempohari, kejap aje licin sbb ramai yg peminat durian kot..!
Bila ada rasa2 durian cam ni mmg semua suke termasuklah tukang buatnya sekali..
Bakar x berapa garing sbb nak cepat.. keluarkan dari oven, buat pun dah kelang kabut last2 minit gitu sbb dh nak bwk g rumah kakak ipar time tu..
Dah selalu sangat buat kueh bakar ni, ikut resepi dibawah ini, memang lembut2 & sedap dan ramai kwn2 yg dah pun mencuba...
***********************************
KUEH BAKAR PANDAN
(copy : Cik Mat Gebu)
Bahan-bahannya:- (Guna cawan yang berisipadu 250ml)
1 cawan gula
1 cawan jus pandan (kisar 5-6 helai daun pandan dgn 250ml air dan tapis)
1 cawan jus pandan (kisar 5-6 helai daun pandan dgn 250ml air dan tapis)
2 cawan tepung
2 1/4 cawan pati santan
3 biji telur gred A
1/2 camca teh garam
2 camca besar mentega, dicairkan
Sedikit pewarna hijau
Bijan (jika suka)
2 1/4 cawan pati santan
3 biji telur gred A
1/2 camca teh garam
2 camca besar mentega, dicairkan
Sedikit pewarna hijau
Bijan (jika suka)
*1/2 cwn lempok durian - (tambahan sendiri)
Cara membuatnya:-
Satukan semua bahan2 diatas kecuali bijan dalam satu bekas. Kacau dengan wisk hingga semua larut. Tapis adunan.Dalam acuan yg digemari, lenser sedikit mentega dan panaskan dalam oven untuk 2 - 3 minit. Oven telah dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 180C. Keluarkan acuan dan curah adunan tadi. Tabur bijan dan bakar kembali dalam oven selama 30 - 35 minit hingga masak dan permukaan kuih bakar kuning keemasan.
**Kuih ni sedap kalau ada sedikit kerak
Salam Kak Am,
ReplyDeleteSedapnya kuih bakar ni..masa bakar tu dah tau mmng semerbak baunya..satu rumah wangi dok bau durian...betul tak....hi3..
>> yatie: w'salam yatie, betul3...!!! he..he..
ReplyDeletemmg wangi satu rumah aroma derian yg wangi
tu.. dpt masuk ke mulut lagilah best..! heee..
amboi am...bakar berdurian lak!!!! saya klu buat kuih bakar mesti guna resepi joayee. tak pernah guna resepi org lain...
ReplyDelete>> Ita.., am pun suke gak guna resepi joayee tu..!
ReplyDeletesalam dah lama tak buat kueh bakar...anak dah krg kat umah skrg ni
ReplyDelete