Lama dah x buat 'COK BANTAL' ni.., dulu2 pernah juga buat tapi buat kali ke 2 ni pun x berapa cun rupanya. Mcm2 bentuk bantal ada, bantal kepala, bantal pelok, mcm bantal bb pun ada, malah x de rupa bantal pun ada..! Tak kisahlah ya.. janji sedap dingap kira oklah..
Suke nengok 'cok bantal' MAMAFAMI cun aje..
Resepinya pernah disertakan sebelum ni.. tapi x pelah kita letak juga kat sini bagi sesiapa yg nak mencuba mmg sedap nak2.. bila panas2 cicah dgn sambal tumis ikan bilis, hemmm.. susah nk dikata..!
*********************************************
COK BANTAL (sumber : myresepi)
Bahan-bahan:-
- 3 cawan tepung gandum - diayak
- 2 sudu teh yis
- 3 sudu teh garam
- 3 sudu besar gula halus
- 3 sudu besar butter / margerin (suhu bilik)
- 1 biji telur
- ¼ cawan air ( tambah@kurangkan bergantung doh)
- *1 skecil baking pwder (ini sendiri tambah utk lagi lembut)
Cara-cara (UNTUK COK BANTAL):-
- Campurkan semua bahan-bahan kecuali air dan kacau.
- Masukkan air sikit-sikit sambil uli doh.
- Uli sampai sebati dan licin.
- Tutup mangkuk doh dan perap selama 30 minit.
- Canai setebal 1 cm dan potong ikut pattern yang anda suka.
- Goreng dalam minyak deepfry yang telah dipanaskan sampai warna keemasan..nampak garing..SIAP!
Bahan2 Sambal Tumis -(Resepi sendiri)
- 100 - 150 gm ikan bilis (dibasuh dan ditoskan)
- 70gm lada kering (60-70 tgkai)
- 1 labu bawang besar (dimayang)
- 6 ulas bwg merah + 1 biji bwg besar (blend)(bnyk bawang lagi sedap..)
- 4 ulas bawang putih (blend)
- 1 inci belacan (blend)sikit air asam jawa (lebihkan kalau suke masam)
- Garam dan Gula secukupnya
SAMBAL BILIS :-(ikan bilis digoreng dulu hingga garing)
- Tumiskan bahan blend hingga garingmasukan gula, sambil dikacau
- Biarkan bahan tumis hingga naik minyak.
- masukan garam & air asam jawa.
- kemudian masukan ikan bilis & hirisan bawang.(rasa gula & garam cukup rasa kalau kurang blh tambah)
- Agak bawang layu sikit, tutup api.. siap!(kalau suka bawang boleh juga digoreng dulu)
*Masak sambal bilis dulu supaya boleh nikmati cok bantal panas-panas.
Salam Ptg K.am..wah gebunya cok bantal tu...sedapnya buat minum pagi dan petang...
ReplyDelete>>kerull : mmg sedap buat minum pepagi & ptg malah mlm pun ok, hee..
ReplyDelete