'MEE LADNA', macam teringin pulak buat utk berbuka tapi nengok kat umah ada pulak stok spageti so buat ajelah maka jadilah 'SPAGETI LADNA'.
Kalau balik dah lewat, sesampai umah dh pukul 6.30 ptg jadi menu yg ringkas & senang ajelah buat utk berbuka. Klentang-klentung.., pang-pung2 kat dapur maka siap ler.. SPAGETI LADNA utk berbuka semalam.
(Yg benarnya balik keje x ler lewat, tapi yg buat lewatnya menyinggah sana-sini.. beli brg.)
Sedap juga resepi Ladna ni rupanya sehinggakan mr hb & anak2 berselera sungguh..! Lagi pun senang & simple aje prosesnya.., campak2.. baling2 aje..! kejap dah siap..!
***********************************
(Copy dari Ayu-S'pore)
MEE LADNA
- Bahan2
- 150g mee kuning (akak guna spageti)
- 1 tbsp minyak sayur
- 1 tbsp kicap pekat
- isi sotong & udang
- 1 tbsp tepung jagung
- sayur-sayuran seperti bunga kobis, baby corn, carrot, dll-
- 2 ulas bawang putih - dicincang kasar
- 1 cup stok ayam (ltk kiub ayam knnor)
- 1 tbsp sos ikan (x ltk)
- 1 tbsp sos tiram-(oyster mushroom) gula, serbuk perasa & sedikit serbuk white pepper-(sugar, msg & a bit of white pepper powder)
Cara2nya:-
Gaul isi sotong & udang sedikit tepung jagung dan maggi seasoning (x letak). Perap selama 10 minit. Di dalam mangkuk, gaulkan mee/kuey teow dengan minyak & kicap pekat. Kemudian goreng dalam non stick pan sehingga warna kekuningan.Angkat dan sejukkan. Panaskan minyak dan goreng bawang putih hingga berwarna kekuningan. Masukkan isi udang & sotong yg telah diperap tadi dan goreng sehingga masak. Masukkan pula stok ayam dan masak hingga mendidih.Masukkan sayur sayuran, sos ikan, sos tiram, gula(x ltk) & serbuk perasa. Kacau sehingga rata. Masukkan pula tepung yang telah dibancuh dengan sedikit stok ayam. Bila sudah pekat, angkat dan tuangkan ke atas mee. Taburkan sedikit white pepper.
No comments:
Post a Comment