'MEE LADNA', macam teringin pulak buat utk berbuka tapi nengok kat umah ada pulak stok spageti so buat ajelah maka jadilah 'SPAGETI LADNA'.
(Yg benarnya balik keje x ler lewat, tapi yg buat lewatnya menyinggah sana-sini.. beli brg.)
Sedap juga resepi Ladna ni rupanya sehinggakan mr hb & anak2 berselera sungguh..! Lagi pun senang & simple aje prosesnya.., campak2.. baling2 aje..! kejap dah siap..!
***********************************
(Copy dari Ayu-S'pore)
MEE LADNA
- Bahan2
- 150g mee kuning (akak guna spageti)
- 1 tbsp minyak sayur
- 1 tbsp kicap pekat
- isi sotong & udang
- 1 tbsp tepung jagung
- sayur-sayuran seperti bunga kobis, baby corn, carrot, dll-
- 2 ulas bawang putih - dicincang kasar
- 1 cup stok ayam (ltk kiub ayam knnor)
- 1 tbsp sos ikan (x ltk)
- 1 tbsp sos tiram-(oyster mushroom) gula, serbuk perasa & sedikit serbuk white pepper-(sugar, msg & a bit of white pepper powder)
Cara2nya:-
Gaul isi sotong & udang sedikit tepung jagung dan maggi seasoning (x letak). Perap selama 10 minit. Di dalam mangkuk, gaulkan mee/kuey teow dengan minyak & kicap pekat. Kemudian goreng dalam non stick pan sehingga warna kekuningan.Angkat dan sejukkan. Panaskan minyak dan goreng bawang putih hingga berwarna kekuningan. Masukkan isi udang & sotong yg telah diperap tadi dan goreng sehingga masak. Masukkan pula stok ayam dan masak hingga mendidih.Masukkan sayur sayuran, sos ikan, sos tiram, gula(x ltk) & serbuk perasa. Kacau sehingga rata. Masukkan pula tepung yang telah dibancuh dengan sedikit stok ayam. Bila sudah pekat, angkat dan tuangkan ke atas mee. Taburkan sedikit white pepper.
No comments:
Post a Comment