Selepas balik kerja pang-pung2, bersilat, bertakewando & bagai2 lagi ALHAMDULILLAH.. SIAPLAH JUGA akhirnya.... masak nasi jagung, ayam percik & percuk nenas berserta puding triffle & sirap bandung soda. Ingat nk masak satu lagi lauk udang ke.. tapi dah x larat dah..cukuplah tu..!
Fuhhh.. berpeluh-peluh.. bagai lipas kodong wat kerja kat ceruk dapor sorang2.. nasib baik siap juga ngam2 pukul 7.00 settle semua. Sempat juga tarik nafas..
Yg anak2 pulak mmg suke sesangat, dia org siap ckp.."kalau cam ni hari2 aniversary mama kan bagus.. boleh makan macam2..!" Hari2.. masak bagai2 cam ni, alamat..pengsan ler.. mama anak hoi..!!!
************************************************************
RESEPI AYAM PERCIK
- Bahan diblender
- 10 tangkai lada kering
- 2 biji bwg besar
- 3 ulas bwg putih
- 1" halia
- 1/2" kunyit
- 2 biji buah keras
- 2 btg serai
- 1 cwn santan
- sedikit gula kabong
- garam secukup rasa
- 1/2 ekor ayam (digoreng separuh masak)
CARANYA
Tumis bahan yg diblender hingga garing, kemudian masukkan gula kabong, garam, santan dan ayam. Biarkan hingga mendidih dan agak pekat sikit.
No comments:
Post a Comment