Malam tadi mencuba kueh Lapis (resepi dari yatie US), dah lama nak mencuba asyik tertangguh aje..! alhamdulillah..! menjadilah juga cuma spt biasa kita tukar lain kaler aje..!Kita wat kaler pink & hijau, si kenit ain pulak x menyabar time tu gak nak disuruh potong (maklum mama dia x pernah wat kueh2 cam ni..) bila ckp tunggu sejuk baru boleh potong.., mulalah dia merajuk muka masam bertangkup..! hai.. anak.. anak..!!!
Agak2 ok tak ni..? maklum org x expert wat kueh jenis lembik2 ni..! Cuma bab potong-memotong aje tetap fail.., tangan mengigil nak potong tu yg ada kecik ada besar sizenya.
Tapi bila jadi nmpknya ya..allah sukeeee..nya..! nasib baik x terlonjak-lonjak kat dapur..!
Thanks buat yatie kerna sudi brkongsi ilmu..! akak copy kat sini pulak ok..!
KUEH LAPIS
Bahan-bahan
- 1 1/2 cawan tepung gandum
- 3 sudu besar tepung beras
- 2 sudu besar tepung jagung
- 1 cawan gula
- 5 cawan santan
- 1 sudu kecil garam
- pewarna merah dan perisa rose
Cara Penyediaan
Gaulkan semua bahan-bahan dan tapiskan.
Bahagikan adunan kepada 2 bahagian.
Masukkan perisa rose dan pewarna merah dalam 1 bahagian adunan dan biarkan warna putih dalam 1 bahagian lagi.
Panaskan kukusan dan sapukan sedikit minyak pada loyang yang akan digunakan.
Masukkan 1 senduk adunan merah dan kukus selama 5 minit.
Lapiskan pula 1 senduk adunan putih dan kukus lagi selama 5 minit.
Lapiskan lagi adunan merah dan putih berselang-seli hingga habis. (*bagi adunan terakhir, saya balut tudung periuk dengan kitchen towel agar air tidak menitis ke atas permukaan kuih dan dikukus dalam 20 minit ).
Sejukkan dan bolehlah di potong dan di hidangkan.
Gaulkan semua bahan-bahan dan tapiskan.
Bahagikan adunan kepada 2 bahagian.
Masukkan perisa rose dan pewarna merah dalam 1 bahagian adunan dan biarkan warna putih dalam 1 bahagian lagi.
Panaskan kukusan dan sapukan sedikit minyak pada loyang yang akan digunakan.
Masukkan 1 senduk adunan merah dan kukus selama 5 minit.
Lapiskan pula 1 senduk adunan putih dan kukus lagi selama 5 minit.
Lapiskan lagi adunan merah dan putih berselang-seli hingga habis. (*bagi adunan terakhir, saya balut tudung periuk dengan kitchen towel agar air tidak menitis ke atas permukaan kuih dan dikukus dalam 20 minit ).
Sejukkan dan bolehlah di potong dan di hidangkan.
lunch td selain mkn nasi, kita mkn kuih lapis gak. nak buat tak pandai kan, beli aje ler.hihi
ReplyDeleteSalam K.Am, tahniahlah menjadi kuih lapisnya....cantik je lapisannya....bingka tpng beras tu pun menjadi dan kemas...wow dpt markah penuh ni...hi3...ada lagi tak, nak rasa sikit...
ReplyDeleteSalam,
ReplyDeletecantiknya kueh lapis, sukatannya pun senang..saya ambik resepinya yer, nak cuba. sebelum ni dah pernah buat tapi tak jadi.TQ
>>ain: alah.. ain tu bukannya x pandai, kalu wat menjadi cntik pe..!
ReplyDelete>>yatie: ya ke ti..? kembang semangkuk kang.. he..hee
>>ummufarhan :amiklah no prblm.., kita pun copy org punya jugak..!
salam kak am,
ReplyDeleteSelamat hari ibu buat kak am.
Moga bahagia selalu bersama keluarga tersayang