07 April 2010

IKAN BELANAK BAKAR & AIR ASAM

Menu Ikan Bakar... Ikan "BELANAK" cicah dgn air asam. Nama ikan tu, Ikan Belanak tau.., bukan IKAN BERANAK..! mungkin ada yg tahu & pernah makan ikan belanak ni. Dulu time kecik2 selalu jugak makan tapi ikan belanak-nya kecik aje, lebih kurang saiz ikan kembong gitu tapi kali ni jumpa yg besar2 pulak..! nak masak yg berkuah takut hancur sbb isinya lembik sikit. Itu yg main bakar aje.., ha.. sedap makan dgn nasi panas2.., sampai 2 ekor pun x cukup2..!

Cicah air asam memang sedap sgt..! tapi dah lama x buat cam ni..!

RESEPI AIR ASAM

  • 2-3 mata asam jawa,
  • 1" belacan dibakar (goreng dgn sedikit minyak kejap pun boleh),
  • 1-2 biji bawang kecil, (dimayang halus)
  • 3-4 biji cili padi (dipatah-patahkan) - nak pedas lagi boleh lebikan
  • Garam secukup rasa

CARANYA

Asam & belacan di bacuh dgn air suam (dipicit-picit hingga hancur), kemudian cili padi dipatah-patahkan & ditenyeh-tenyehkan dlm air asam tadi, masukkan hirisan bawang kecil dan sedikit garam. semua bahan tadi di ramas & digaul rata. SIAP..!
(Sedap... sgt dicicah dgn ikan bakar..!)

3 comments:

  1. salam kak am,
    kak...lapar nengok ikan bakar ngan air asam tu. mane nasinya kak...saya dah duduk ni. hihi. :)

    ReplyDelete
  2. >>indah : sorrylah nasi lambat sampai..! jemput..2!

    ReplyDelete
  3. salam ramadhan....sedapnyer......jom singgah sat blog saya...lamapun xpa..hheehe...

    ReplyDelete