Org buat roti gebu, kita pun nak buat.., or punya cntikk mngebu tapi sendiri punya x tahlah nak ckp cam ner..? Nak kata gebu cam x gebu.. tapi rasa tetap ada..! sedap...!
Orang semua buat roti kismis tapi kita campak mix fruits aje.., sbb tu jer yg ada dlm stok.
Nengoklah tu.., loti kita (trutama yg kat bawah ni ha..) x licin langsung.., ada yg kerepot sana sini & mngerutu sakan..! nak cepat punya pasal..! Tapi oklah juga dpt buat brkfast anak2 tadi pagi sbelum gi skolah.
ROTI KISMIS GEBU
BAHAN-BAHAN:-
300 g tepung roti (high protein flour)
1 camca besar susu tepung
1 1/2 camca teh bread improver
1/4 camca teh garam halus
50 g gula halus
8 g instant yeast
50 g mentega (mat guna minyak sapi@ghee) kita guna butter
50 g kismis
1 biji telur*
1/2 camca teh esen vanilla*(*disatukan dan kacau rata)
120 ml air
Sedikit mentega untuk disapu atas roti
CARA MEMBUATNYA :-)
1. Dalam satu bekas, satukan semua bahan diatas kecuali mentega dan juga mentega untuk disapu atas roti. Gaul rata hingga menjadi doh. Tambah mentega (50g) dan terus menguli hingga mendapat dok yang lembut, kenyal dan anjal. Bulat2kan dan letak dalam bekas, tutup dengan plastik dan biar 45 minit hingga kembang.
KAEDAH LAIN :-
Masukkan semua bahan diatas kecuali mentega untuk disapu ke dalam "breadmaker", pilih setting untuk doh dan tekan "ON". Biar hingga siap.
2. Keluarkan doh dari bekas. Tumbuh sedikit dan bagi kepada 10 bahagian, kurang lebih 64g setiap bahagian. Bulat2 kan dan letak dalam bekas (mat guna muffin cup saiz besar)...atau susun dalam loyang yang telah disapu mentega. Buat hingga siap.\
3. Biarkan 30 - 35 minit hingga doh naik. Bakar dalam oven pada suhu 190C selamat 15 - 20 minit atau hingga perang.
Keluarkan roti dari oven dan sapu permukaan roti dengan mentega. Biar sejuk dan hidangkan..... Selamat mencuba...
No comments:
Post a Comment