Resepi dari Ummi(Kuantan), tapi curi2 copy dari rumah Hana. TQ.. buat kedua-duanya..!
BAHAN
2 cawan tepung gandum
2 cawan air
1 bij telor
1 sudu kecil garam halus
beberapa titik pewarna kuning
BAHAN -UTK INTI
- 1 tin besar sardin (Ayam Brand) - buang sosnya
- 1 labu bawang besar (*) (semua2 yg brtanda (*)- kita blend je..!)
- 3 ulas bawang putih (*)
- 2 sudu besar cili kisar - kita ltk beberapa tngkai cili kering(*)
- sedikit air asam jawa
- garam
- ** kita tambah beberapa biji kentang dpotong dadu
Cara-cara
Untuk Roti Jala - Masukkan semua bahan dalam blender. Blend hingga semua sebati. Perapkan selama 1/2 jam. Sediakan kuali leper non-stick dan ceduk adunan dengan acuan roti jala dan tebar/kirai adunan atas kuali. Gunakan api perlahan. Masak lebih kurang 1 minit. Angkat dan gulung atau lipat ikut suka.
Untuk Inti - Panaskan minyak, tumis smua bahan yg diblender hingga naik bau. Masukkan air asam jawa dan sardin. Masak sebentar sambil dihancur-hancurkan isi sardin. Masukkan garam secukup rasa. Masak biar agak pekat. Angkat dan sejukkan. Sediakan roti jala dan lipat sikit tepinya dan letakkan inti sardin tadi. Lipat pula tepi kiri dan kanan roti jala dan gulung seperti kuih dadar tu. Buat hingga habis.
wahhh...dasat roti jala kak am!! mcm padat ngan inti sadin je. bestt!!!
ReplyDelete>>ain: kasi inti biar buncit2..., sbb bebudak kat umah ni kalau inti sikit bnyk songel..!
ReplyDeletesedapkan roti jala berinti... sesekali tukar style...xyah makan ngan kuah kari.. mmg best! tp kat umah sy kalo wat camne cepat sungguh licin! sbb senang bebudak nak makan...kalo yg berkuah tu...lambat skit! hehehe...
ReplyDeletesalam kak am...rajinnya pagi2 menjala...siap jala berinti lagi...tentu sedapkan...
ReplyDelete