11 January 2010

KUEH KASUI

Rasanya macam dah lama pulak tak buat kueh, sejak penyakit malas melanda awal2 tahun ni. Sebagai memenuhi permintaan anak2 weekend ni, buatkan-lah juga kueh kasui ni sebagai minum petang. Dia org mmg suka kueh kasui ni, terutama bujang montel sorang tu, segalanya mmg tak tolak dan pasti tak membazir punya. Insyallah.. habis & licin!

Mama dia buat sedap ke.. tak sedap.., jadi ke tak menjadi.., kueh tu penyek ke, lembik ke.., insyallah.., pasti sedap aje pada tekak bujang sorang ni! tu yg untungnya..!
copy dari sape.. (sorry x ingat) tapi dia pun follow dari resepi CMG

KUEH KASUI
Bahan-bahan ( Loyang bulat 30cm )
BAHAN A :-
350 g gula melaka (mat guna 300 g)
240 g gula pasir
450 ml air2 helai daun pandan, disiat dan simpul

BAHAN B :-
190 g tepung gandum*
120 g tepung ubi*
60 g tepung beras*(*disatukan dan diayak)
900 ml air
2 camca besar air abu (alkaline water) - x ltk
3/4 camca besar air kapur
1 camca besar pewarna coklat

BAHAN C :-
1 cawan kelapa parut putih
Secubit garam

Cara-cara
Satukan bahan2 A dan masak atas api sederhana hingga semua larut. Sejukkan.
1. Satukan bahan2 B dalam satu bekas. Kacau rata dengan wisk.
2. Satukan no1 dan no 2. Kacau rata dan tapis ke dalam loyang yang telah disapu dengan sedikit minyak masak.
3. Kukus 40 - 45 minit atas air mendidih. Balut tutup kukus dgn kitchen towel.
4. Jika lepas 45 minit terdapat air pada permukaan kuih. Letakkan paper towel (yg baru) dan biar ia terserap. Angkat perlahan hingga kering. Biarkan sejuk betul sebelum dipotong dan hidangkan bersama bahan C.
KATA2 DARI MAT GEBU:- Jika buat separuh dari resipi diatas, boleh guna loyang/tin kek berukuran (8 x 8 x 3) inci dan jika suka boleh juga dikukus dalam acuan apam yg comel2 tu, dan jangka masa mengukus 10 - 12 minit utk bekas2 comel. Harap maklum..
** Pewarna coklat tu saya tukar ngan kicap pekat.. makcik bgtau.... lg lemak rasanya **
(kita pun ltk kicap juga..!)

2 comments: