Dah beberapa hari nak buat belebat ubi ni, asyik tertangguh aje! Ubi dah ada (free lagi!) daun pisang pulak tak ada, itu yg tangguh2 je..! Teringat pulak kat sekolah mr hb ada pokok pisang, apalagi semalam suruh dia ambik aje kat sekolah dia, bila officemate dia dengar nak angkut daun pisang semua tanya, ha.. ni mesti nak buat kueh, jadi pagi ni mr hb bawaklah juga beberapa ketol ke sekolah. Tak tahulah apa rasa..! takut tak sedap aje..!
Tapi belebat ni tak berapa menariklah, warnanya pun pucat aje..! walaupun letak gula melaka tapi kalernya tak berapa gelap tak macam gula merah/gula timbang. Tapi apa pun...lakulah juga! dah lama juga tak makan belebat ni jadi anak2 pun sukalah juga. Kebetulan mak pun ada dok kat rumah lepas keluar hospital hari itu, sekurang-kurangnya ada juga kueh yg boleh dimakan time lapar2 atau time minum2 petang. Lagi-lah time2 cuti sekolah ni, anak2 kat rumah mandang lapar sesaje..!!
BELEBAT UBI (Bro rozan)
Bahan-bahan:
600 gm ubi kayu parut
120 gm kelapa parut (putih)- boleh bubuh lebih sikit kalau suka.
100 gm gula melaka
220 ml air
100 gm gula pasir
2 sudu besar santan pekat (optional, org dolu-dolu tak gunakan)
½ sudu teh garam (atau secukup rasa)
secukup daun pisang utk membungkus kuih
Cara:
1) Masak gula melaka bersama air hingga gula larut. Tapis dan sejukkan.
2) Ubi diperah kanjinya dan masukkan ke dalam bekas. Masukkan kelapa parut, gula pasir, air gula melaka tadi, santan pekat dan garam. Kacau rata-rata.
3) Ambil sekeping daun pisang yg telah dilayukan dan bubuh kira-kria 2-3 sudu besar adunan. Lipat seperti biasa dan buatlah sehingga selesai semua adunan.
4) Kukus belebat ubi ini selama kira-kira 30 minit.
Bahan-bahan:
600 gm ubi kayu parut
120 gm kelapa parut (putih)- boleh bubuh lebih sikit kalau suka.
100 gm gula melaka
220 ml air
100 gm gula pasir
2 sudu besar santan pekat (optional, org dolu-dolu tak gunakan)
½ sudu teh garam (atau secukup rasa)
secukup daun pisang utk membungkus kuih
Cara:
1) Masak gula melaka bersama air hingga gula larut. Tapis dan sejukkan.
2) Ubi diperah kanjinya dan masukkan ke dalam bekas. Masukkan kelapa parut, gula pasir, air gula melaka tadi, santan pekat dan garam. Kacau rata-rata.
3) Ambil sekeping daun pisang yg telah dilayukan dan bubuh kira-kria 2-3 sudu besar adunan. Lipat seperti biasa dan buatlah sehingga selesai semua adunan.
4) Kukus belebat ubi ini selama kira-kira 30 minit.
nak sikit kak. kita nak buat tak reti la. ekh.. bukan tak reti...tak rajin.hihihi
ReplyDelete>>ain : ada2 aje lah ain ni! walhal bila buat bukan main cntik lagi hasil tangan dia.., kan?
ReplyDeletesalam eidul adha buat flora sekeluarga. semoga dikurniakan kenikmatan hidup, Amin
ReplyDelete>>cikgu zam : t/kasih diatas doa & ucapan moga cikgu pun sama ya!
ReplyDelete