Ha.. inilah apam marmar yg empunya citer tu! Trajedi betul-lah...
Buat apam kaler2 sampai kaki2 pun berkaler-kaler merah pulak tu! Mungkin itu juga tandanya org yg kelang-kabut & gopoh-gapah buat koje kot!
Tapi tak pe ler..., apam ni pun naik mengebu dan lembut sangat! Sampaikan bujang montel sorang tu, siap nak bawak bekal ke sekolah, dia cakap lembut lah kek ni! Dia siap ingat kek lagi..!
Buat apam kaler2 sampai kaki2 pun berkaler-kaler merah pulak tu! Mungkin itu juga tandanya org yg kelang-kabut & gopoh-gapah buat koje kot!
Tapi tak pe ler..., apam ni pun naik mengebu dan lembut sangat! Sampaikan bujang montel sorang tu, siap nak bawak bekal ke sekolah, dia cakap lembut lah kek ni! Dia siap ingat kek lagi..!
Pada akak ok juga cuma rasanya kalau letak pandan paste atau pun coklat emulco lagi sedap kot?? Kandungan gula nya agak manislah bagi akak, itu pun dah kurang kan sikit tapi masih terasa manis kat tekak, mungkin sbb akak ni x kuat manis kot! Tapi tak per.. yg penting dah tinggal cenonet je tu..! Suka buat apa2 kat umah ni.., sbb sedap ke... tak sedap... gerenti habis & licin punya! Tu yg suka... tak membazir!! he..he.. sbbnya, ada hero montel tu yg suka prhabiskan.. selamat..!!
Cara-cara
Satukan kesemua bahan dalam mangkuk adunan, kecuali bahan pewarna.
Pukul dgn speed perlahan sehingga semua bergaul mesra. Kemudian lajukan speed dan putar hingga adunan kembang dan pekat.
Bahagi 3. Satu dibiarkan kosong, satu diwarnakan hijau dan satu lagi warna merah.
Dalam tin yg telah dilenser dgn mentega, bubuh warna merah dan hijau secara berselang seli diikuti bahagian yg tanpa warna pada atasnya.
Gunakan spatula, buat pusingan satu arah sebyk 1 - 2 kali.. Kukus atas air mendidih selama 45 minit. Angkat dan keluarkan dari acuan. Biar sejuk baru dipotong.
Resepinya pulak ngintai dari umah CMG, minta izin copy kat sini ya cik mat.., TQ!
Bahan-bahan ( Tin berukuran 10 inci )
250 g tepung berserbuk penaik
200 ml santan (akak letak fresh milk je..)
200 g gula halus (akak kurangkan 180g)
2 biji telur Gred A
1 camca teh vanila esen
1 camca makan ovallate
Secubit garam
Pewarna merah dan hijau (ikut kegemaran masing2)
250 g tepung berserbuk penaik
200 ml santan (akak letak fresh milk je..)
200 g gula halus (akak kurangkan 180g)
2 biji telur Gred A
1 camca teh vanila esen
1 camca makan ovallate
Secubit garam
Pewarna merah dan hijau (ikut kegemaran masing2)
Cara-cara
Satukan kesemua bahan dalam mangkuk adunan, kecuali bahan pewarna.
Pukul dgn speed perlahan sehingga semua bergaul mesra. Kemudian lajukan speed dan putar hingga adunan kembang dan pekat.
Bahagi 3. Satu dibiarkan kosong, satu diwarnakan hijau dan satu lagi warna merah.
Dalam tin yg telah dilenser dgn mentega, bubuh warna merah dan hijau secara berselang seli diikuti bahagian yg tanpa warna pada atasnya.
Gunakan spatula, buat pusingan satu arah sebyk 1 - 2 kali.. Kukus atas air mendidih selama 45 minit. Angkat dan keluarkan dari acuan. Biar sejuk baru dipotong.
Gebusnya apam tu kak
ReplyDeletetak pe kak am...len kali kalau tak abis, akak hantaq aje ke umah saya. bio sy yg ngabiskan. hehe!!
ReplyDelete>>mimi: tulah mimi, nasib baik gebu..kalau x geram gak!
ReplyDelete>>ain: nak hantar umah ain, seganlah takut kang ain x suka pulak..! akak ni buat pun ikut mood je..!
cantik kaler apam tu setelah dipotong
ReplyDeleteRajin K.am ni sempat tu buat2 kuih lagi...gebuss jer apam tu bole try sepotong? he he klu dkat dah bawa piring dah...
ReplyDeleteCantiknya apam ni kak!!! Confirm dah abis kan! hehehe :)
ReplyDeleteAmboi gebu betul apam akak nie... yg kelakornye abes kaki tu merah ha.. mujur 1 kaler je tumpah...kalu hijau tumpah gak, marble la kaki akak.heheh
ReplyDelete