Lauk yg se simple nya.. dan sedap!
KENTANG KICAP BER-SOOHOUN
BAHAN
3-4 biji kentang (dipotong memanjang)
2-3 biji cili padi
2 biji bwg kecil *(dimayang halus)
1-2 biji bwg putih *(dimayang halus)
1/2 cwn ikan bilis
sedikit soohoun *(direndam dgn air trlebih dulu)
sedikit tahu kering *(direndam dgn air trlebih dulu)
kicap lemak manis secukupnya
CARA
Tumis bwg kecil, bwg putih, cili padi & ikan bilis - dikacau kejap, masukkan pula kentang (biar agak garing sikit)
masukkan kicap lemak manis dan sedikit air - kacau rata
kemudian masukkan soohoun dan tahu kering (yg telah direndam tadi)
Biarkan sehingga mendidih dan kentang empuk
letak garam (kalau kurang rasa) dan perasa secukupnya - (optional)
(*kalau kuahnya agak pekat boleh ditambah lagi air hingga kentang empuk)
Bila lauk agak kering sikit terus diangkat dan SIAP..!
22 October 2009
KENTANG KICAP BER-SOOHUN
Malu nak tayang kat sini tapi nak tayang jugak tu! Sebenarnya lauk kentang kicap + tahu kering + soohoun ni adalah lauk paling favorite. Mungkin org lain ketawa kan.. sebab lauk cam ni paling suka. Tapi itulah realitinya..cewah! Suka sangat lauk kentang cam ni.. dahlah senang, mudah dan cepat pulak tu.. dan yg paling penting sedap sgt bagi akak lah..!
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Salam kak Am,
ReplyDeleteHu, idea baru ni. Mane2 masakan berkicap pasti sedap tuh :)
kak am...sedap aper kentang kicap suun ni!! saya pun suka gak. tp x pernah buat leerrr. selalunya ngecek kat mak aje.hihihi
ReplyDelete