22 October 2009

KENTANG KICAP BER-SOOHUN

Kali ni menu yg special sgt tau.. tapi sepcial buat sendirilah bagi org lain tak special mungkin.
Malu nak tayang kat sini tapi nak tayang jugak tu! Sebenarnya lauk kentang kicap + tahu kering + soohoun ni adalah lauk paling favorite. Mungkin org lain ketawa kan.. sebab lauk cam ni paling suka. Tapi itulah realitinya..cewah! Suka sangat lauk kentang cam ni.. dahlah senang, mudah dan cepat pulak tu.. dan yg paling penting sedap sgt bagi akak lah..!

Lauk yg se simple nya.. dan sedap!

KENTANG KICAP BER-SOOHOUN
BAHAN
3-4 biji kentang (dipotong memanjang)
2-3 biji cili padi
2 biji bwg kecil *(dimayang halus)
1-2 biji bwg putih *(dimayang halus)
1/2 cwn ikan bilis
sedikit soohoun *(direndam dgn air trlebih dulu)
sedikit tahu kering *(direndam dgn air trlebih dulu)
kicap lemak manis secukupnya

CARA
Tumis bwg kecil, bwg putih, cili padi & ikan bilis - dikacau kejap, masukkan pula kentang (biar agak garing sikit)
masukkan kicap lemak manis dan sedikit air - kacau rata
kemudian masukkan soohoun dan tahu kering (yg telah direndam tadi)
Biarkan sehingga mendidih dan kentang empuk
letak garam (kalau kurang rasa) dan perasa secukupnya - (optional)
(*kalau kuahnya agak pekat boleh ditambah lagi air hingga kentang empuk)
Bila lauk agak kering sikit terus diangkat dan SIAP..!

2 comments:

  1. Salam kak Am,
    Hu, idea baru ni. Mane2 masakan berkicap pasti sedap tuh :)

    ReplyDelete
  2. kak am...sedap aper kentang kicap suun ni!! saya pun suka gak. tp x pernah buat leerrr. selalunya ngecek kat mak aje.hihihi

    ReplyDelete