16 October 2009

BAMIA DAGING

Spt yg dijanjikan, kita tengok menu Bamia Daging.. menu org sebelah arab2 sana kot! Mak sedara just cakap letak ni dan ini tapi tak de specific resepi tapi akak cuba lah buat juga ikut sendiri2 punya sukatan. Tapi nmpknya menjadi jugak.. utk first time mencuba & makan bamia daging ni, rasanya memang okey dan sedap.. kira ada satu kelainan dlm menu masakan. Selain makan dgn roti jala, roti dan sebagainya sedap juga makan dgn nasi putih atau segala jenis nasilah! Sesape yg dah tahu okleylah kan, tapi pada yg belum rasa bolehlah mencubanya..!
Inilah bahan2 sampingan utk bamia daging ni, semua ni kena digoreng terlebih dulu.
Sekarang kita terus jelah pada resepinya ok.

BAMIA DAGING
BAHAN
1kg daging (direbus empuk dulu)
2-3 sb rempah kari daging (dibancuh skali dgn tomato puri dgn air sikit)
1/2 tin kecil tomato puri
1 cwn susu cair
sedikit kayu manis/bunga lawang (rempah tumis)
minyak (utk tumis)
garam (secukup rasa)
1/2 sk bahan perasa (optional)
1sb gula (optional)

BAHAN DIBLENDER
2 biji bwg besar
3-4 biji bwg kecik
4-5 biji bwg putih
1" halia

BAHAN SAMPINGAN
2 biji kentang (dibelah 2 & belah lagi)
5-6 biji bendi
3-4 biji lada hijau (belah 2)
1-2 tangaki daun ketumbar
(*Semua bahan sampingan digoreng dulu kecuali daun ketumbar)
CARANYA
Tumis rempah tumis dan bahan diblender hingga naik bau
kemudian masukan rempah kari & tomato puri biar hingga garing
masukan daging & air rebusan daging secukupnya (utk lebih kuah blh tambah air)
letak garam & perasa secukupnya
masukan pula susu cair sambil dikacau rata
(bagi yg suka ada rasa sikit manis, blh letak 1sb gula)
Biarkan mendidih dan agak2 nak angkat tu, baru masukan kentang, bendi & lada hijau
Dikacau rata.. SIAP! (sape2 x nak gaul rata bhn sampingan tu, just tabur atas lauk tu pun boleh jugak!)

*Hidang dengan taburkan bawang goreng & potongan daun ketumbar.
Bamia daging di gaul rata dgn bendi, kentang & lada hijau, time ni lum tabur bwg goreng & daun ketumbar, tu yg togel semacam je..

3 comments:

  1. Sedapnye nampak bomia daging nie kak... mcm gulai sikit2 kan. pekena ngan roti jala hijau cung kat bawah nun terangkat niee.

    ReplyDelete
  2. oooo...gitu ye nk buat bamia ni. bleh cuba klu rajin2 nanti.hehehe

    ReplyDelete
  3. >>blogresepi: cubalah ijan mmg sedap tau!

    >>ain: cuba ain..sedap tau!

    ReplyDelete