


BAMIA DAGING
BAHAN
1kg daging (direbus empuk dulu)
2-3 sb rempah kari daging (dibancuh skali dgn tomato puri dgn air sikit)
1/2 tin kecil tomato puri
1 cwn susu cair
sedikit kayu manis/bunga lawang (rempah tumis)
minyak (utk tumis)
garam (secukup rasa)
1/2 sk bahan perasa (optional)
1sb gula (optional)
BAHAN DIBLENDER
2 biji bwg besar
3-4 biji bwg kecik
4-5 biji bwg putih
1" halia
BAHAN SAMPINGAN
2 biji kentang (dibelah 2 & belah lagi)
5-6 biji bendi
3-4 biji lada hijau (belah 2)
1-2 tangaki daun ketumbar
(*Semua bahan sampingan digoreng dulu kecuali daun ketumbar)
sedikit kayu manis/bunga lawang (rempah tumis)
minyak (utk tumis)
garam (secukup rasa)
1/2 sk bahan perasa (optional)
1sb gula (optional)
BAHAN DIBLENDER
2 biji bwg besar
3-4 biji bwg kecik
4-5 biji bwg putih
1" halia
BAHAN SAMPINGAN
2 biji kentang (dibelah 2 & belah lagi)
5-6 biji bendi
3-4 biji lada hijau (belah 2)
1-2 tangaki daun ketumbar
(*Semua bahan sampingan digoreng dulu kecuali daun ketumbar)
CARANYA
Tumis rempah tumis dan bahan diblender hingga naik bau
kemudian masukan rempah kari & tomato puri biar hingga garing
masukan daging & air rebusan daging secukupnya (utk lebih kuah blh tambah air)
letak garam & perasa secukupnya
masukan pula susu cair sambil dikacau rata
(bagi yg suka ada rasa sikit manis, blh letak 1sb gula)
Biarkan mendidih dan agak2 nak angkat tu, baru masukan kentang, bendi & lada hijau
Dikacau rata.. SIAP! (sape2 x nak gaul rata bhn sampingan tu, just tabur atas lauk tu pun boleh jugak!)
*Hidang dengan taburkan bawang goreng & potongan daun ketumbar.
Bamia daging di gaul rata dgn bendi, kentang & lada hijau, time ni lum tabur bwg goreng & daun ketumbar, tu yg togel semacam je..
Sedapnye nampak bomia daging nie kak... mcm gulai sikit2 kan. pekena ngan roti jala hijau cung kat bawah nun terangkat niee.
ReplyDeleteoooo...gitu ye nk buat bamia ni. bleh cuba klu rajin2 nanti.hehehe
ReplyDelete>>blogresepi: cubalah ijan mmg sedap tau!
ReplyDelete>>ain: cuba ain..sedap tau!