


TEPUNG BUNGKUS
BAHAN
1cwn tepung beras
1 cwn santan pekat
(tapi ltk susu cair je..takutlah bab santan-mantan ni!)
1 sk garam
3sb tepung pulut
Daun pisang (di siatkan selebar 3-4 jari)
CARA
Tepung pulut dibancuh dgn sedikit air - asingkan utk digolek dgn inti yg dah dibulat2-kan
Semua bahan lain di atas dikacau atas api hingga agak pekat sikit
(tapi hati2 jgn pulak sampai bergentel)
INTINYA
1biji kelapa parut putih
1cwn gula merah/1 buku gula melaka
(kalau kurang manis blh tambah gula putih)
1/2 cwn lempuk durian (optional)
1sb tepung jagung
Cara utk Inti
Semua bahan diatas dikacau atas api hingga kering dan likat
Setelah sejuk dibulat2 kan size lbh kurang sebesar ibu jari (asingkan)
** Ambil daun pisang letak-kan 1 sudu makan tepung tadi dan letak inti yg dah dibulatkan tadi & digolekkan atas bancuhan tpg pulut & ltk ditengah2 nya. Kemudian tutup balik dgn 1 sudu lagi teping dan dibungkus.
Setelah semua siap dikukus dalam 10-15 minit hingga masak. SIAP!
oooo...tu namanya tepung bungkus. tau mkn tp x tau nama.hehehe
ReplyDelete>>ain: akak pun mulanya x tahu gak bila mak akak ckp balik umah cuba buat main godak sendiri2 je! nasib baik menjadi gak..
ReplyDelete