08 September 2009

SOTONG BAKAR & KELI BERSAMBAL

Tulah..kalau masak jenis mee2/laksa2 mesti kena masak lauk-pauk dan nasi juga. Jadi lepas balik terawih ni jelah yg dimasak, sebab dah mlm kira main yg semple2 jelah! cik abg x kisah lauk apa janji ada nasi..! sehari x dpt nasi tumbang kot??? (ampun..! jgn mare posa2 ni..!)
First time nengok sotong bakar kat rumah Nor(Gannu), cam x sabar2 nak mncuba, sebab la ni x pernah lagi buat sotong bakar apa lagi cicah lak dgn sambal air asam. Adoi... x leh ckp bnyklah..sedapnya! tapi sambal tu, kita add bawang goreng selain cili padi tumbuk semua sekali, yg lain2 tu kita x letak sebab semua x suka spt. bawang potong dadu & tomato. Kat umah ni cam tulah, bwg potong & tomato fresh cam tu x makan.. pelik tapi benar! termasuklah tukang masaknya sekali.. 2 x 5!!
Semuanya menyukai sotong bakar cicah sambal air asam hinggakan x cukup2.. sebabnya beli pun seciput je..kononnya just nak testing dulu! Tak sangka semua suka pulak tu, yg bestnya sambal dia tu..cewah! Jadi ada peluang boleh buat lagi nanti!
Tapi sotong ni kita lumur dgn cili kering + bwg + bwg putih + halia+kunyit (yg diblender) kasi perap kejap baru dibakar.

2 comments:

  1. adoiii kak ammmmm!!!! sy pun dah tok leh nak ckp apa2 ni tengok sotong bakar tuu!!! dh penuh mulut ngan air liur...ngencesss!!!!!

    ReplyDelete
  2. akakkkk...kita dh terliur nihhh!! cam nk kene candat sutun lagikkkkkkk!!

    ReplyDelete