Brkfast tadi, budak2 nak popia tapi mak budak nak lempeng kelapa, nasib baiklah bapak bebudak x kisah pun.. apa2 pun jadi! susah sgt buatlah kedua-duanya.. habis citer! dua2 dpt makan tapi yg lepak mama dia.. juga! yg jadi mudahnya sebab inti puff ari tu.. dah ada cuma tambah carrot & sengkuang je dan masak kejap atas dapur maka jadilah inti popia & menjadilah popia!
Panas2 masuk ke mulut memanglah kejap je licin.. masih rangup2 gitu..krup-krap2! suka benarlah bebudak tu.. tapi bapak budah pun suka gak tu..!
- BAHAN
1pkt kulit popia - 1 sb tpg & sedikit air (sebagai gamnya)
INTINYA:-
- 1 biji lobak (dimayang pjg2)
- 1 biji kecil sengkuang (dimayang pjg2)
- 1-2 cwn daging kisar (optional) - ikan bilis pun blh - ikut suka
- (daging kisar dibersihkan & ditoskan dulu)
- 2 ulas bawang putih
- 1 biji bwg besar
- sdikit garam
- 1sb rempah kari (optional)
- sedikit minyak - (utk tumis)
CARA INTI POPIA:
- Bwg besar dan bwg putih diblender.
- panaskan minyak tumis bahan diblender hingga naik bau
- masukan rempah kari biar agak garing sikit.
- masukkan daging kisar (kalau suka), biarkan kejap agak daging empuk
- letak garam dan potongan sengkuang/lobak - dikacau rata
- Biar hingga masak & agak sejuk sikit baru di gulung dgn kulit popia tadi
- Gulungan disapu dgn tepung tadi sebagai gam. SIAP! boleh digoreng!
SOSNYA
- 4-5 biji chili merah (chili kering ladi sedap)
- 1-2 ulas bwg putih
- sedikit gula/chili sources/kicap
- *Diblender chili & bwg putih dan digaul rata dgn gula/chili sources & kicap
- *kalau pekat blh tambah air suam (ikut selera masing2)
kak am..lempeng kelapa mana..???kita nk lempeng, popia tak mau.hihi
ReplyDeletelempeng kelapa tgh godaklah ain.. tu yg lambat sikit! ha..baper kping ain nak..? free tau! ewah..
ReplyDelete