18 August 2009

POPIA GORENG

Brkfast tadi, budak2 nak popia tapi mak budak nak lempeng kelapa, nasib baiklah bapak bebudak x kisah pun.. apa2 pun jadi! susah sgt buatlah kedua-duanya.. habis citer! dua2 dpt makan tapi yg lepak mama dia.. juga! yg jadi mudahnya sebab inti puff ari tu.. dah ada cuma tambah carrot & sengkuang je dan masak kejap atas dapur maka jadilah inti popia & menjadilah popia!

Panas2 masuk ke mulut memanglah kejap je licin.. masih rangup2 gitu..krup-krap2! suka benarlah bebudak tu.. tapi bapak budah pun suka gak tu..!

  • BAHAN
    1pkt kulit popia
  • 1 sb tpg & sedikit air (sebagai gamnya)

INTINYA:-

  • 1 biji lobak (dimayang pjg2)
  • 1 biji kecil sengkuang (dimayang pjg2)
  • 1-2 cwn daging kisar (optional) - ikan bilis pun blh - ikut suka
  • (daging kisar dibersihkan & ditoskan dulu)
  • 2 ulas bawang putih
  • 1 biji bwg besar
  • sdikit garam
  • 1sb rempah kari (optional)
  • sedikit minyak - (utk tumis)

CARA INTI POPIA:

  • Bwg besar dan bwg putih diblender.
  • panaskan minyak tumis bahan diblender hingga naik bau
  • masukan rempah kari biar agak garing sikit.
  • masukkan daging kisar (kalau suka), biarkan kejap agak daging empuk
  • letak garam dan potongan sengkuang/lobak - dikacau rata
  • Biar hingga masak & agak sejuk sikit baru di gulung dgn kulit popia tadi
  • Gulungan disapu dgn tepung tadi sebagai gam. SIAP! boleh digoreng!

SOSNYA

  • 4-5 biji chili merah (chili kering ladi sedap)
  • 1-2 ulas bwg putih
  • sedikit gula/chili sources/kicap
  • *Diblender chili & bwg putih dan digaul rata dgn gula/chili sources & kicap
  • *kalau pekat blh tambah air suam (ikut selera masing2)

2 comments:

  1. kak am..lempeng kelapa mana..???kita nk lempeng, popia tak mau.hihi

    ReplyDelete
  2. lempeng kelapa tgh godaklah ain.. tu yg lambat sikit! ha..baper kping ain nak..? free tau! ewah..

    ReplyDelete