![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgE_9fMcHjC43UBn4kfaUFQ8wewccnST2lzkAi7ZYxWqsKCGdG7rAnIwgPEdDF7mpnKZruP9BUWZ60FguugoMbDXEK2yj9_IlhTsaSxD2Vr6wP2bikRchdN5cBTWOSxtd6qM6frBXBgQcE/s400/P8280205-r1.jpg)
Itu yg anak2 & hb brtambah-tambah lagi. Rebus 2 jenis mee, satu mee siam & satu lagi mee laksa tapi dua2 licin. Hb kata sedap mee siam sebab tulah Laksa Sarawak ni guna mee siam!
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiz6GKr44nLChDNeRaqEqfZSkzaZvSqRpG2NY8ybLMXQ3Ye7A7XQ2llyNqu8jFkOpvpey-ch7NfiRsfsmI-XS0HpnYAKfS6y4I7Z-QupWNbJalo40q26S4dkEEznCMu_DvV_jp7tjT5S_8/s400/P8280199-r1.jpg)
Resepinya dari pakar masak kita iaitu Pn. Dayang, thanks ya..akak copy tau!
1 peket bihun (dicuci dan dicelur)
200 gm udang basah
200 gm santan
2 keping tauhu (digoreng dan dihiris)
100 gm tauge (dicelur) -x letak ganti timun je!
3 ketul dada ayam (direbus dan dicarik halus) - x de..guna daging
1½ liter air
2 sudu besar cili kisar
2 batang serai (diketuk)
sedikit daun ketumbar/daun sup (diracik)
1 helai daun limau purut
4 biji limau kasturi (dibelah dua)
garam dan gula secukup rasa
2 biji telur (digoreng dan dihiris halus)
200 gm udang basah
200 gm santan
2 keping tauhu (digoreng dan dihiris)
100 gm tauge (dicelur) -x letak ganti timun je!
3 ketul dada ayam (direbus dan dicarik halus) - x de..guna daging
1½ liter air
2 sudu besar cili kisar
2 batang serai (diketuk)
sedikit daun ketumbar/daun sup (diracik)
1 helai daun limau purut
4 biji limau kasturi (dibelah dua)
garam dan gula secukup rasa
2 biji telur (digoreng dan dihiris halus)
utk sambal :
5 sudu besar cili kisar, 1 sudu besar udang kering, 1/2 inci belacan, 2 ulas bawang merah, 1 ulas bawang putih, sedikit garam,gula dan asam jawa.
Cara-cara
Panaskan air hingga mendidih. Masukkan udang(dgn kulit dan kepalanya) dan rebus sampai masak. Kemudian keluarkan udang dan tapiskan air rebusan dan masak semula.
Masukkan pula pes laksa, cili kisar serta serai ke dlm air rebusan udang td. Kacau dan tunggu sampai mendidih. Guna api perlahan shj.
Masukkan santan, daun limau purut, garam dan gula secukup rasa.
Untuk membuat sambalnya : Bawang merah, bawang putih, belacan dan udang kering dikisar halus. Tumiskan cili kisar hingga pecah minyak. Kemudian, masukkan pula bhn2 kisar td dan kacau lg. masukkan air asam jawa dan perasakan dgn garam dan gula secukupnya.
Cara menghidang : Masukkan bihun, tauge, ayam, udang dan bahan lain di dlm mangkuk. Tuangkan kuah, sambal dan hiaskan dgn daun ketumbar/daun sup dan perahkan limau.
Sedap dimakan ketika panas.
mmula makan dulu rasa tak suka... tapi bila dh lama tak makan, macam teringin ingin dbuatnyer! camne tu er kak?? nk kene mintak ngan akak ker?? ala kompom dh abess! huh!
ReplyDeletewoooo laksa srawak guna mee hoonnnn..mmmmm...
ReplyDelete>>hana: terorlah hana, cam tahu2 je mmg dah langsai pong!
ReplyDelete>>nekpp: trylah sedap tau, ada kelainnan!