Jom lunch dgn lauk biasa2 je ni.. biasalah kat rumah ni x jauh dgn asam pedas. Kali ni asam pedas ikan merah dgn sotong masak hitam. Sebenarnya lauk ni-lah yg jadi favorite bebudak & bapak budak sekali.
Asam pedas kali ni campak dgn bendi je.. sebagai penyeri tapi rasanya ada yg x makan pun bendi ni.. tapi bila masak suruh letak bendi. Pelik kan..! yg tukang makan nanti org yg tukang masak.. yg lain main tolak tepi..!
CARA
Asam pedas kali ni campak dgn bendi je.. sebagai penyeri tapi rasanya ada yg x makan pun bendi ni.. tapi bila masak suruh letak bendi. Pelik kan..! yg tukang makan nanti org yg tukang masak.. yg lain main tolak tepi..!
BAHAN - (ASAM PEDAS FLORA)
80gm chili lada kering(*)
2 -3 biji bwg besar(*)
4 ulas bwg putih (*)
1" halia & 1/2" kunyit (*)
1" belacan (*)
minyak (utk menumis)
sdkt garam
sedikit air asam jawa
4-5 biji bendi
4-5 biji bendi
CARA
Semua bahan yg brtanda (*) diblender halus
panaskan minyak dan tumis bahan yg telah diblend hingga garing dan naik minyak
(asam pedas kalau bahan tumisnya x betul2 garing rasanya x berapa sedap)
masukkan air asam jawa dan tambah lagi sedikit air sebagai kuah
(ikut suka bnyk mana tapi jgn bnyk sgt nanti kuahnya cair - agak pekat2 sikit baru ok!)
masukan garam atau sdkt perasa - kalau suka
masukan ikan tadi dan biar hingga mendidih
kemudian masukkan bendi agak bendi lembut sikit tutup api. (kalau suka blh juga ltk tomato)(dah ltk bendi jadi daun kesum x perlu letak) SIAP!
mak aii...sedap2nya lauk lunch dia, lg2 sotong masak itam tu. jd ngidam pulak!!!hehe
ReplyDelete>>ain : kat umah akak memang dia org suka msk itam kalau msk lain mencebik semua!
ReplyDeleteWah, sat nanti kita mai no, bawak tupperware mintak sikit, sebab malam ni tak masak. Tapi ada lagi ke?
ReplyDeletekita pulak suka letak daun kesum byk2! suka ngan aromanyaaa!!! hehehe tp apa2 asam pedas mmg kita sukerrrrrrrrrrrrr!!!
ReplyDeleteAssam pedas tu rasa cam nk tolong hirup jer.hehe
ReplyDelete