Tak pernah lagi buat tepung gomak sebelum ni, selama ini tahu makan aje.. tapi sekarang dah tahu dah.. senang bolehlah buat selalu. Rupanya taklah susah mana... kejap aje siap!
Dapat resepi bila tinjau2 kat umah mimi jauh kat penang sana, apa pun thanks buat mimi & penyumbang resepi ini. Sorry, copy aje resepi ni ok.
Cara-cara:-
Dapat resepi bila tinjau2 kat umah mimi jauh kat penang sana, apa pun thanks buat mimi & penyumbang resepi ini. Sorry, copy aje resepi ni ok.
Bahan2nya:- ( 6 - 8 keping )
2 cawan tepung pulut
Secubit garam
Air secukupnya
Tepung kacang hijau secukupnya - utk menggolek*
Bahan untuk inti *
2 sudu besar gula merah
1 sudu besar gula pasir
1 1/2 cawan kelapa parut
1/2 sk tepung gandum* manis ikut memasing yer*
Cara-cara:-
1. Masak gula merah dan gula putih hingga gula larut.
2. Masukkan kelapa parut dan tepung gandum dan dikacau hingga sebati. Angkat dan sejukkan terlebih dahulu.
3. Gaulkan tepung pulut dengan air dan sedikit garam sehingga menjadi adunan yang boleh dibentuk.
4. Ambil sedikit adunan dan bulatkan kemudian dileperkan dan masukkan inti dan dibulatkan dan dileperkan semula. Ulang sehingga habis.
5. Masak air mendidih dan masukkan adunan yang telah siap.
6. Masak hingga timbul barulah diangkat dan ditoskan
7. Golekkan dalam tepung kacang hijau. Siap.
eeeeeeeee....bestnyaa!!!!saya suka tepung gomak ni. tp x reti buat.hehe
ReplyDelete