Menu lunch sabtu hari tu... rasa malasnya nak masak nasi so buatlah laksa penang ni atau laksa asam. Tapi tak tahulah betul ke tidak resepinya, maklum bila dah tiba ke JB resepinya dah jadi ala2 jb-lah jawabnya kot. Ni-lah yang selalu buat mungkin laksa penang betul2 lain agaknya, Itu kena tanya si Mimi kita yg lebih maklum... orang penang!
Biasanya ada orang letak bunga kantan bagi aromanya naik... tapi kat sini tak letak pun sebab family semua tak gemar aroma bunga kantan, pelik sikit!
Bawang potong pun tak letak, sama gak... semua tak suka bawang potong2 tu.. termasuklah org. yg brcakap sendiri!
Bawang potong pun tak letak, sama gak... semua tak suka bawang potong2 tu.. termasuklah org. yg brcakap sendiri!
Bahan-bahannya
(A)
1 paket laksa
(B)
2 biji timun
1 biji nenas
1 tangkai daun salad
(semua bahan 'B' dihiris kecil2)
(C)
1 kg ikan kembong
20 ekor udang basah (diblender sama isi ikan)
(bersihkan, direbus, ambil isinya & diblender)
6-7 tangkai lada kering
2 biji bawang besar
3 tangkai daun kesum
1 kuntum bunga kantan (kalau suka)
asam keping/air asam
sedikit garam
CARA
Laksa (di rebus hingga kembang dan lembut & ditos-kan)
Lada kering dan bawang diblender, kemudian dimasukan ke dalam ikan/udang yg telah diblender tadi lalu dimasak atas api.
masukkan asam keping/air asam jawa secukupnya, setelah mendidih masukkan pula daun kesum/bunga kantan. Letak serbuk perasa dan garam secukupnya.
Hidangan
nenas/daun salad/timun (dipotong kecil2)
kak am..ada sorang kan saya terer buat laksa penang. mmg kaw. Anak saya zati cuma suka laksa penang dia sorang je, belum jumpa lg yg boleh lwn rasa laksa kwn sy tu.
ReplyDeleteye ke..? siapakah itu....!! cam ni akak pun blh bljr gak ni?
ReplyDeletek am..pi mai pi mai tang tu gek ekh..lebih sikit kurang suku2 same gan resepi laksa johor kan kan kann...cuma bezanya direbus & takdek rempah kari..
ReplyDeletepssttt otak udang oiiii..tak caya tanya org2 penang! wahahha..