08 May 2009

APAM KOKO

Salah satu menu brkfast pagi ini, apam yang paling mudah dan senang, kejap aje siap.. dan boleh terus di makan! Tapi kalernya x berapa cantik sebab koko terkurang sikit dah habis stock, kalau kokonya cukup kalernya lagi cantik, coklat- kecoklatan gitu..!
Apam Koko ni, lembut sesangat...dan sedap, buatnya juga tak pun susah. Resepi ini dapat dari adik ipar yang memang pakar dalam pembuatan kueh-mueh ni!


BAHAN (APAM KOKO)
2 cawan tepung
2 sb (penuh) serbuk koko
1 pkt yis mauripan
1 cwn gula
1 cwn air

CARANYA
Tepung, serbuk koko di ayak, masukkan juga yis mauripan.
larutkan gula bersama air dan masukankan ke dalam adunan tepung & koko tadi dan digaul rata. (spt buat jemput2)
Biarkan dalam 20 minit - sehingga adunan naik
Sementara itu, acuan apam dioles rata dgn sedikit minyak dan panaskan kukusan
Setelah adunan naik masukan ke dalam acuan apam dan terus kukus
Kukus dalam 5-6 minit dan angkat.

3 comments:

  1. lawanyaaaa kakkkkkkkkkkk!!!!gebuuuuussss!!!!

    ReplyDelete
  2. gebuzzz mcm sayaaaa...nakkkkk

    ReplyDelete
  3. Terima kasih Am, sebab sudi share resepi ni. Mama dah cuba. Memang lembut memang sedap. Mama mintak halal tepek kat blog ye....

    ReplyDelete