TUMIS AIR KENTANG wif SOOHON
BAHAN
2-4 biji cili padi/ 2 biji cili merah
2 ulas bwg kecil
1-2 ulas bwg putih
1 biji carrot (dipotong spt masak dalca)
2 biji kentang (dipotong 4 atau ikut suka)
5-6 biji fish ball (optional)
1 buku kiub ayam knor
sedikit soohon & tahu kering
1-2 biji telur (optional - kalau suka letak telur)
air secukupnya
sedikit garam (ikut rasa)
CARA
cili padi dibelah dua, bawang merah, bawang putih dimayang halus
panaskan sikit minyak dan tumis bahan hirisan (spt cili & bwg merah/putih) hingga agak garing (tapi jgn lak hangus)
masukkan air secukupnya (biar agak berkuah), kemudian masukan kentang, carrot, fish ball kiub knorr, soohon & tahu kering.
masukkan garam dan biar hingga mendidih baru pecahkan telur sebiji demi sebiji. (jgn dikacau nanti hancur pulak telur tu..)
Biar sehingga kentang & carrot empuk, tutup api dan SIAP..!
(nota : boleh tambah air ikut suka, ikut berapa kuah yg kita nak, kalau nak kuah lebih letak air lebih)
kak am..wat a coincidence. hari ni pun sy msk soon tumis air ngan kentang gak. tp x de sambal belacan la. bdk2 x mkn, so mls le pulak sy nk buat utk saya.hihi
ReplyDeletecam tahu je kan...
ReplyDelete