20 April 2009

TUMIS AIR KENTANG & SAMBAL BELACAN

Menu simple je.. kentang masak tumis air dan sambal belacan (kata org jb) tapi org lain mungkin sebut lain kot, ada yg panggil sambal tumbuk dan sebagainya. walau apa pun tumis air ni, kalau x de sambal belacan x sedap. ni-lah yg buat tambah selera. Lagi selera kalau ada ikan asin sekali. Tak tahulah nak cakap... berpeluh makan dibuatnya!!
Lauk ni kesukaan satu family, walau pun simple je... tapi selalu x nampak bayang, mesti licin punya. Tak tahulah kat mana yg sedapnya... tapi ni-lah yg paling mudah & senang... kejap je dah siap!

TUMIS AIR KENTANG wif SOOHON
BAHAN
2-4 biji cili padi/ 2 biji cili merah
2 ulas bwg kecil
1-2 ulas bwg putih
1 biji carrot (dipotong spt masak dalca)
2 biji kentang (dipotong 4 atau ikut suka)
5-6 biji fish ball (optional)
1 buku kiub ayam knor
sedikit soohon & tahu kering
1-2 biji telur (optional - kalau suka letak telur)
air secukupnya
sedikit garam (ikut rasa)
CARA
cili padi dibelah dua, bawang merah, bawang putih dimayang halus
panaskan sikit minyak dan tumis bahan hirisan (spt cili & bwg merah/putih) hingga agak garing (tapi jgn lak hangus)
masukkan air secukupnya (biar agak berkuah), kemudian masukan kentang, carrot, fish ball kiub knorr, soohon & tahu kering.
masukkan garam dan biar hingga mendidih baru pecahkan telur sebiji demi sebiji. (jgn dikacau nanti hancur pulak telur tu..)
Biar sehingga kentang & carrot empuk, tutup api dan SIAP..!
(nota : boleh tambah air ikut suka, ikut berapa kuah yg kita nak, kalau nak kuah lebih letak air lebih)

2 comments:

  1. kak am..wat a coincidence. hari ni pun sy msk soon tumis air ngan kentang gak. tp x de sambal belacan la. bdk2 x mkn, so mls le pulak sy nk buat utk saya.hihi

    ReplyDelete