Bahan:- (loyang 4 segi x tahulah baper inci)
1 cawan tepung kek/tepung naik sendiri
4 biji telor - asingkan kuning dan putih
1 cawan gula aising
1 cawan mentega
1 biji limau sunkist - diparut kulitnya dan diperah jusnya
1 camca besar ovalette
Cara Membuat:-Dalam mangkuk, putar putih telor sehingga bertanduk (diterbalikkan tak jatuh/soft peak).
Dalam mangkuk lain, masukkan putar gula aising dan mentega hingga ringan.
Masukkan jus limau dan kulit limau. Pukul sebati.
Masukkan ovalette dan putar lagi.
Masukkan kuning telor dan tepung berselang seli sambil diputar lagi hingga sebati.
Kemudian masukkan putih telor dan pukul dengan kelajuan perlahan.
Tuangkan adunan ke dalam loyang yang telah digris dan dialas dengan baking paper.
Bakar pada suhu 145 C selama 1 jam/hingga nampak kek mula lekang di bahagian tepinya.
Bila telah masak, buka sedikit pintu oven dan biarkan 5 minit di dalam oven.
Kemudian keluarkan kek dan sejukkan di atas redai. (kek ni x sempat sejuk separuh dah dimakan anak2)
masuk list gak resipi ni tp belum cuba lg. minta akak nyer sikit je le.nmpak sedap tu.
ReplyDelete