29 March 2011

TALAM SEKOTENG

Teruja juga akhirnya utk mencuba dan merajinkan diri membuat 'TALAM SEKOTENG' ni..,
Bila siap direbus sekoteng ni, kenyal2 & lembut & lembik2 lebih kurang mcm agar2. Kiranya inilah 1st time jumpa & melihat sekoteng tapi jgn tersalah sebut ya.. jgn jadi
'TALAM SEKODENG' dahlah ya..! ha..ha..

Sebelum kita berbicara tentang talam yg sedap & sweet2 gitu kalernya, kita bukak cerita dulu tentang sekoteng ni ya..

Ini rupanya 'SEKOTENG'

Alkisahnya.., rupanya ini dia yg dikatakan sekoteng, mati2 ingatkan yg warna-warni yg bubuh dlm bubur cha-cha tu.., (spt photo kat bawah ni..) tak sangka ada juga yg tak tahu ya..? his..his... hisss..!!!! heee..
Dapat buat talam ni sb berterimakasih sangat2 kpd Linda (teratakdhia.blogspot.com) yg baru balik dari KL dan belikan sekali utk akak & hantar pulak tu kat rumah.
Baik sungguh hati Linda ni..

Pulak tu rumah memasing bukannya dekat2 sorang di selatan & sorang di utara bandar JB.
Kenal Linda pun dlm facebook & sama join kelas Chef Asma di KL tempohari dan lepas tu terus dah jadi rapat & mesra hingga kini. Thanks.. Linda..! Linda ni memang terkenal dgn 'Kek Lapis' dia yg cantik2 belaka dan sesiapa nak order boleh jenguk blog Linda ya.

Lepas Linda balik menghantar sekoteng ni terus teruja sangat nak tahu maka teruslah rebus tapi disebabkan khayal dok ngadap TV maka sekoteng atas dapor pun terhangus..hitam-legam jadinya. Sayangnya.. terpaksalah rebus sekali lagi..
Rasa2nya sekitar JB ni tak jumpa lagi sekoteng ni.. tapi tak tahulah kalau kita yg tak terjumpa..
Tapi Linda pun kata dia puas cari area JB memang tak ada jual mungkin area KL dan ke Utara banyaklah kot..? Mungkin juga org belah2 Utara tahu sangatlah ya..!


Di sini akak berkongsi resepi 'TALAM SEKOTENG' dari Chef Asma

TALAM SEKOTENG
Resepi : Chef Asma
Source: Am-flora@serojakitchen

LAPISAN BAWAH
50g sekoteng (rebus & toskan)
(Kalau x ada sekoteng blh guna sengkuang cina yg direndam dgn perwarna pink, itu kata Chef Asma)

(*)
150g tepung beras
250ml santan pekat
450ml air
1tbsp Tepung Hoen Kwee (putih)
150g gula castor
1tsp garam

CARANYA
Bancuh semua bahan yg bertanda (*) tapis & masak hingga naik wap - tutup api
Masukkan sekoteng (yg telah direbus tadi) dan kacau rata
Tuang ke dlm loyang & kukus selama 25 minit
LAPISAN ATAS
150g tepung gandum
300g gula halus
5/3/2 biji telur
250ml santan pekat
500ml air
1/2 tsp garam
1 ½ tsp perisa rose (Brand : AMINA) - akak guna apa yg ada kat dapor.

CARANYA
Bancuh semua bahan, tapis ke dlm periuk & masak hingga naik wap
Tuangkan ke atas lapisan bawah
Kukus selama 30 minit

* Guna Loyang 10x10x2 @3

17 comments:

  1. Assalamualaikum Kak Am,
    Syukur alhamdulillah akhirnya jumpa gak resepi talam skoteng ni..ow rupanya mcm tu rupa skoteng...mmng susah nak cari kat JB ni..
    Rasa tak sabar nak cuba, tapi takde skotengnya tu...manalah nak cari ni....mmng cantiklah talam ni..sweet jek..

    ReplyDelete
  2. kak am..tobat saya pun tak tahu.dapat tambah ilmu lagi neh.rasanya nya kalau gi pasar banyak menda yg letak dlm plastik warne warni tu yang saya tak tahu apa kebendanya..haha.mmg cantik dan sweet

    ReplyDelete
  3. Salam Am..

    Saya yang dok KL/PJ ni pun tak tau menahu pasal sekoteng ni.. ini pertama kali dengar nama sekoteng.. hehe.. tapi bila tengok sekoteng tu.. rasa2 macam pernah nampak.. tp ingat2 lupa kat mana.. mungkin kat pasaraya/kedai runcit yg pernah saya masuk kot.. lepas ni kalau terjumpa.. bolehlah beli & cuba resepi yg Am kongsikan ni...

    Terima kasih jugak sudi berkongsi resepi talam sekoteng ni ye Am... selalunya.. orang yg masuk kelas2 masakan ni.. agak payah/sedikit berkira nak berkongsi resepi mcm Am ni.. nampaknya Am sangat bermurah hati berkongsi resepi dengan kawan2 semua.. semoga Am akan dimurahkan rezeki yg berlipat kali ganda lagi lepas ni di atas keikhlasan Am ni ye... selalunya Allah membalas balik apa kebaikan yg kita buat dengan cara yang lain yg kdg kala kita sendiri pun tak sedar.. hehe.. panjang pulak komen kita kali ni... excited sgt dengan talam skoteng Am ni...

    ReplyDelete
  4. Assalamualaikum Kak Am,

    first time Nur dengar...lagi jakun kak..tak tau apa benda sekoteng tu....hehe...minta izin kak ambil resipinya ya...nampak sweet aje color kuih ni....tq kak for sharing.

    ReplyDelete
  5. salam kak...
    cepat tol akak wat ye...yg membeli blum lg buat....beria2 kumpul bahan jer....masa x mengizinkan....huk3...

    ReplyDelete
  6. >>yatie: w'salam, buat yatie jgn x buat, yalah ratu talamlah katakan.. heee.. kalau x de sekoteng boleh guna sengkuang cina rendam dgn kaler pink, itu kata chef. akak sendiri pun baru tahu jugak..

    >>izahdaut: sampai tobat izah, heee.., jgn kata izah akak pun x tahu gak sebelumnya..

    >>madihah: w'salam madihah, insyallah ilmu yg ada dikongsikan bersama spt doa madihah & kwn2 lain mudah-mudahan brtambah rezekinya kelak.., aminnn..

    >>nurindah: alkisahnya.. ingatkan akak sorang yg x tahu rupanya ramai juga yg x prnah tengok sekoteng ni.

    >>yuslinda: tulah linda.., kalau dh teringin sangat nk mencuba mmg jadi.., maklum angin tengah rajin ni.., ni linda punya pasal-lah kalau x akak x buat gak sb manalah nk cari sekoteng ni..

    >>ziey: yes.. ziey, TQ..

    ReplyDelete
  7. Salam Am, ummi pun baru tau pasal skoteng nih bila beli mende alah ni masa pi Melaka hari tuh dan buat bubur chacha melaka la kononnya..rupanya namanya skoteng...ada lg sikit tuh..boleh laa buat talam ni nnt kot..hehehe, thanks share resepi ya Am..

    ReplyDelete
  8. >>ummi: ohhh.. kat melaka ada ya ummi..? nanti bila ronda2 melaka boleh lah borong, heee..
    Buat ummi.. am tunggu talam sekoteng org kuantan pulak ya..!

    ReplyDelete
  9. assalamualaikum..
    cantik & murni je talam sekoteng kak am...
    kak,nak tanya ni..skoteng tu ape ya..sungguh 1st dego ni.....hihi..ketinggalan zaman kita rupanya...

    ReplyDelete
  10. >>badariah: sekoteng yg spt gmbr kat atas tu, yg kaler merah/hijau. rupanya ramai juga yg x tahu ya..? maknanya bukan akak sorang yg ketinggalan kan..? heee..

    ReplyDelete
  11. kak Am ita pernak dengar dan tengok kawan2 kat FB buat talam skoteng ni... tapi ita mmg tak pernah tengok rupa skoteng tu...
    ooo mcm tu ye rupanyer... kat mana kak Am jumpa... kak Am beli kat mana ye! mmg nampak menarik sangat talam tu... suka tengok...

    ReplyDelete
  12. Saya pun tak pernah dengar pasal skoteng ni. Ingatkan sama macam yg buat bubur chacha tu.

    ReplyDelete
  13. >>azlita : akak dpt dari KL kwn fb belikan.

    >>hazila: tulah zila, rupanya ramai gak yg x pernah tengok sekoteng ni trmasuklah akak sendiri.

    ReplyDelete
  14. Aslmkm Am. Wah, geyam nya tengok talam skoteng ni mmg dah lama Along dok skodeng....hehe

    ReplyDelete
  15. Salam Kak Am...Skoteng ada kat KL ke...? mcm tak pernah nmpak atau mungkin tak perasan kottttt pasal tak pernah tau mengenainya....Thanks untuk info ni...tambah lagi satu ilmu.......

    ReplyDelete
  16. tumpang tanya la kak...
    boleh tak bg tip ...
    cara nk letak plastik sebelum letak adunan tu

    ReplyDelete