RESEPI AIR ASAM
- 2-3 mata asam jawa,
- 1" belacan dibakar (goreng dgn sedikit minyak kejap pun boleh),
- 1-2 biji bawang kecil, (dimayang halus)
- 3-4 biji cili padi (dipatah-patahkan) - nak pedas lagi boleh lebikan
- Garam secukup rasa
CARANYA
Asam & belacan di bacuh dgn air suam (dipicit-picit hingga hancur), kemudian cili padi dipatah-patahkan & ditenyeh-tenyehkan dlm air asam tadi, masukkan hirisan bawang kecil dan sedikit garam. semua bahan tadi di ramas & digaul rata. SIAP..!
(Sedap... sgt dicicah dgn ikan bakar..!)
salam kak am,
ReplyDeletekak...lapar nengok ikan bakar ngan air asam tu. mane nasinya kak...saya dah duduk ni. hihi. :)
>>indah : sorrylah nasi lambat sampai..! jemput..2!
ReplyDeletesalam ramadhan....sedapnyer......jom singgah sat blog saya...lamapun xpa..hheehe...
ReplyDelete