Ini kes nak prhabiskan jelly sumi yg berbalen tempohari.. lagi satu saje je nak try resepi dari rizalia myresepi ni. Dan sebenarnya.. memang suka buat puding pon.. suka buat & suka gak makan..!
Tapi kuahnya hentam fresh milk je.. itu yg putih semacam x nmpk serinya. Pulak tu jelly sumi yg kat tepi2 tu, lembik semacam.. meliuk-lintuk lak.. tak sama dgn jelly sumi yg letak dlm puding tu, steady je tegak cntik! (Lain2 brand cam tulah kot..)
Sesape yg minat bab2 puding & antu dessert macam kite ni..boleh le mncubanya..! Tak lupa gak, thanks buat rizalia, akak copy je ya!
PUDING KASTARD JELLY SUMI
(resepi : rizalia myr)
Bahan-bahan ( ramai2 leh makan ni )
** Untuk Puding Jeli
Jeli sumi (buang plastik dan guna le brp banyak nak)
1/2 bahagian agar2 (yg jenis bertali~kat plastik tulis 35gram)
5 sudu besar gula
200 ml susu cair/sejat
800 ml air
4 sudu besar tepung kastard
** Untuk Puding Jeli
Jeli sumi (buang plastik dan guna le brp banyak nak)
1/2 bahagian agar2 (yg jenis bertali~kat plastik tulis 35gram)
5 sudu besar gula
200 ml susu cair/sejat
800 ml air
4 sudu besar tepung kastard
2 titik pewarna kuning telur (akak x ltk sbb kstrd dah kuning)
** Untuk Kuah Puding
1 1/2 sudu besar tepung kastard (akak x ltk pun)
400 ml air
2 1/2 sudu besar gula
200 ml susu cair/sejat
1 sudu teh perasa butter vanilla
Cara-cara
Basuh agar2 bertali, kemudian masak dgn air dan gula sampai hancur.
Bancuh tepung kastard dgn sedikit air dan kemudian masukkan ke dalam didihan agar2 bertali td bersama-sama dgn susu sejat td dan 2 titik pewarna kuning. Masak sehingga likat.
Dalam masa yg sama buka plastik jeli dan letak ke bahagian dasar acuan. Kemudian tuang puding kastard yg dah masak tu. Biarkan sejuk dan mengeras.
1 1/2 sudu besar tepung kastard (akak x ltk pun)
400 ml air
2 1/2 sudu besar gula
200 ml susu cair/sejat
1 sudu teh perasa butter vanilla
Cara-cara
Basuh agar2 bertali, kemudian masak dgn air dan gula sampai hancur.
Bancuh tepung kastard dgn sedikit air dan kemudian masukkan ke dalam didihan agar2 bertali td bersama-sama dgn susu sejat td dan 2 titik pewarna kuning. Masak sehingga likat.
Dalam masa yg sama buka plastik jeli dan letak ke bahagian dasar acuan. Kemudian tuang puding kastard yg dah masak tu. Biarkan sejuk dan mengeras.
Untuk kuah puding pula,
campur kesemua bahan2 dan masakkan. Sejukkan terlebih dahulu sebelum di tuang ke atas puding td.
Enak dimakan ketika sejuk2...!
Enak dimakan ketika sejuk2...!
jemu apa kak am!!! syok tengok puding yg berbagai bentuk ni!!
ReplyDeletecomeynyerrrrrrrrr!! mesti sedapp!!
ReplyDelete