15 January 2013

RED VELVET CUP CAKE

 Lama dah nak mencuba RED VELVET CAKE/CUPCAKE, boleh dikatakan memang dah ketinggalan jauh, orang lain dah lama buat tapi kita juga yang baru nak mencuba. Itu pun dah tak macam warna merah dah jadi warna kecoklatanlah pulak. Ini kes terlebih warnalah tu.. 
Tapi.. tak apalah kan.. janji yang pentingnya dapat merasa apa itu KEK BALDU MERAH.. yang sering menjadi sebutan ramai..!
Ini juga adalah entry yang dah lama tertunggak.. RVCC ni buat Disember lepas.. di sebabkan kemalasan yang melanda maka beginilah jadinya..! 

 Selebihnya bakar pula dalam loyang, oklah juga RVC ni.. sedap rasanya..!

 Terima kasih kepada penyumbang resepi di bawah ya..

RED VELVET CUPCAKES
Sumber : Nurul@Cakes2U & Ana Qawina

Bahan-bahan
 A)
300 g tpg gandum
  • 2 camb serbuk koko
  • 2 camt baking powder
  • 1 camt soda bicarbonate
  • 1 camt garam
B) 125 g mentega tawar*Ana guna buttercup
  • 280 g gula castor
C) 2 biji telur (gred B)
D) 1 camt esen vanilla
  • 1 camt cuka putih @cuka kurma
  • 1 camb pewarna merah
E) 240ml buttermilk (Campurkan 1 cawan susu segar @ susu cair dengan 1 sdb cuka. Biarkan sebati bersama selama 10 minit sebelum digunakan.)

 CARA-CARA:
  • Ayak (A)-ketepikan
  • Pukul (B) sampai kembang & ringan.Masukkan (C) satu persatu dan pukul lagi
  • Masukkan (D)-pukul hingga sebati
  • Masukkan tepung yg diselang seli dgn buttermilk-pukul hingga sebati.
  • Masukkan adunan dalam acuan cupcake sebanyak 1/2 cup sahaja dan bakar pada suhu 180c @ 15 ke 20 minit.
  • Sejukkan dan hiaskan dgn cream cheese frosting.
 
 
 CREAM CHEESE FROSTING 
(Utk Cupcakes, gunakan separuh dari resepi dibawah)
Cream Cheese Frosting by AnnaQawina
  • 500 grm whipping cream-brand VIVO
  • 250 grm cream Cheese-brand Phillidephea
  • 60 grm gula icing
  • 110 grm butter
  • 2 titik lemon paste
Cara -cara :
  • Pukul whipping cream hingga kental. ketepikan
  • Dalam bekas lain, pukul krim keju bersama semua bahan lain hingga berkrim.
  • Satukan whipping cream tadi bersama krim keju, gaul sebati, boleh juga  pukul dengan mixer dengan kelajuan perlahan.
  • Boleh digunakan untuk menghias kek anda


No comments:

Post a Comment

Post a Comment