04 December 2012

APAM KARIPAP @ KARIPAP APAM


Setelah Azlita MasamManis keluar 1st ebooknya dengan post KARIPAP CINTA, sebenarnya memang suka dan sangat berterima kasih kpd Azlita yang memanjangkan resepi tersebut yang akak  sebut jer.. APAM KARIPAP yang spt mana kata Azlita resepi asalnya dari blog mamamimi, terima kasih yang tidak terhingga kepada kedua-duanya kerana sudi berkongsi resepi yang memang dah lama di cari-cari.

Ceritanya beberapa bulan lepas pernah bersarapan di Restoran di area Tmn Rinting sini dan disitulah mulanya ternampak akan kueh APAM KARIPAP ni terus beli dan makan, tapi dalam hati berkata sedapnya.. kueh apa ni ya..?  lembut, sedap dan cantik pulak tu.., tapi intinya kelapa + kacang tumbuk (seperti yang mamamimi buat) ketika itu juga, siap cakap kat suami, kalaulah dapat resepi ni kan best..! puas juga search kat internet tapi tak jumpa pulak dan alhamdulillah.. dapat juga akhirnya. setelah Azlita berkongsi resepinya. Maka itu yang tak sabar-sabar terus mencuba.
Intinya akak pun letak sedikit isi durian memang sedap dan sangat sedap..! Sebenarnya akak memang suka letak durian sebab tekak ni.. memang suka buat kueh yang ada rasa-rasa durian. Kebetulan musim durian bersepah bolehlah kan.. kalau tak ada durian tak juga..!

Kira 1st time mencuba jadi buat pun satu adunan jer.. jadi berebut-rebutlah semua..!
Memang tak cukup.. anak-anak merungut kenapa buat sikit..??? Nak memujuk mereka cakaplah.., tak per.. lain kali kita buat lagi..! (Hai.. entah bilalah tu..?)


APAM KARIPAP@KARIPAP APAM
Resepi: galerymamamimi
Sumber : Azlita - MasamManis


Bahan-bahannya
1 cwn tpg gandum
1 cw air
½ cwn susu cair
2sb gula halus
1/2sk yis mauripan
1/2sk eno (paket biru)
1/2sk pest pandan
Secubit garam
Pewarna disukai
 
CARANYA
Tepung diayak dulu dan satukan dengan gula, garam & susu cair
semua bahan gaul rata letakkan yis kacau rata
tutup adunan dgn plastic rap dan perap selama 1 jam

Selepas 1 jam adunan akan berbuih campurkan eno tadi dan kacau rata
Diatas kuali non stick letakan minyak sikit tuang 1 senduk adunan dan dilayangkan atas kuali spt kueh dadar
Acuan karipap sapukan sikit minyak (supaya x melekat)
Letakkan dadar atas acuan karipap letak intinya dan tekan, siap..!
 


INTINYA
1 biji kelapa parut
Gula merah/gula melaka/daun pandan
Kacau atas api hingga kering
* Akak letak sedikit isi durian - lagi sedap






7 comments:

  1. Assalam kak.
    Pernah makan apam karipap ni,mmg sedap.

    ReplyDelete
  2. dalam list resepi ni..
    sedapnya tengok..

    ReplyDelete
  3. salam kak... kat kantin skola kita ader jual kak. tp inti kastad.. tak leh nak masuk la yg tuh.. rasanya klu inti yg nih ok kot.. ataupon inti kcg tuh..

    ReplyDelete
  4. >>Norzie: w'salam.., yalah norzie mmg sedap, akak suka sangat..
    >>Mas : rasanya mas kejap jer tu.. esok2 keluar ler post apam karipap ni ya..

    ReplyDelete
  5. >>Hana: Inti kastad..? inti kelapa + kcg tumbuk sedap hana nak lagi sedap + durian sikit sure lepas satu..satu lagi masuk mulut..! heee..

    ReplyDelete
  6. salam kak..
    pnh makan karipap nie..mmglembut....sama la...kalau asz pun suka yg ada rase durian2 skit..

    ReplyDelete