31 January 2012

KEK MARBLE OPTIMA

 
Di petang-petang begini tak ada apa nak dibuat maka tangan pun macam gatal aje nak mengodeh sesuatu.
Maka terngatkan kek marble optima dari Kak Fida (Myresepi) yang dah lama teringin nak buat tapi di sebabkan tak ada masa maka tertangguh dan tersimpan lama resepi ini.

Tapi kali ini nak juga buat walhal taklah susah mana pun dan bahan-bahannya pun ringkas dan mudah sangat. Sebenarnya memang suka buat sesuatu yang senang, mudah dan cepat siap.


Bila dah siap bakar tak berapa cantik pulak warna dia..., mungkin warna kuning & hijau dah tenggelam tak berapa nampak-lah pulak, yang terlebih warna coklat &merah aje...
walau bagaimana pun rasanya tetap sedap dan keknya lembut sangat.


KEK MARBLE OPTIMA
Resepi : Kak Fida (Myr)
Source: am@serojakitchen


Bahan-bahanya
250g butter
350g tepung optima
6 biji telur (Gred 'A')
2sb serbuk koko (diayak) - kita guna coklat emulco je..
1sk essen vanila
1 atau 2 lagi warna pilihan

Caranya
Butter dicairkan terlebih dulu
Kemudian pukul telur bersama tepung sehingga kembang
masukkan vanila & butter (yang telah dicairkan tadi) digaul rata


*Ambil 1/3 adunan dicampurkan serbuk koko dan lebihan adunan diwarnakan mengikut kesukaan masing-masing


Bubuh adunan seperti marble ke dalam loyang yang telah disapu butter & dialas dgn kertas minyak dasarnya
Bakar suhu 150-160° (mengikut kesesuaian oven masing2) lebih kurang 45-50 minit
Sejukan di atas redai sebelum dipotong



3 comments:

  1. cantik menarik dan nampak gebu and moist sangat kek marble ni..

    ReplyDelete
  2. Boleh ajarkan macam mana nak buat adunan jadi marble macam tu? saya tak dapat bayangkan caranya.

    ReplyDelete
  3. ya saya setuju dgn pertanyaan misabammas (June 23, 2012 8:56PM).
    Bagaimana yer nak letakkan adunan yg ada peringkat warna sehingga menjadi sedemikian rupa (marble).. saya pun x dpt bayangkan bagaimn caranya..
    boleh dptkan penjelasan. trima kasih di atas ilmu yg x ternilai...:)

    ReplyDelete